Сочи 2014

Учат млади хора да пишат европроекти

Изненадваща е активността на младите хора от Пловдив и областта към стартиралия национален конкурс за писане на младежки проекти „Да създаваме заедно европейски проекти” на Областния информационен център. Първоначалните страхове, че няма да  има интерес  към инициативата  бяха скоро опровергани, каза  управителят Велизар Петров. Според него  доказателство за интереса  е, че от много училища са поискали инициативата да  бъде представена и на техните ученици и така планираните пет презентации са се увеличили двойно. Същата тенденция е валидна като цяло и за страната, защото  планираните първоначално  168  представяния на проекта от всички Областни информационни центрове ще бъдат значително повече. 

До момента конкурсът за писане на  проекти  „Да създаваме заедно европейски проекти”  е представен пред 385 младежи в Пловдив и областта  от експертите на Областния информационен център. Конкурсът ще има две нива, като победителите в  регионалното ще могат да се класират за националното ниво. Проектните предложения ще се събират до 25 май, участниците могат да бъдат  ученици, студенти и безработни младежи  на възраст от 17 до 21-на години. Целта на конкурса е младите хора да се запознаят с новите 7 европейски програми за периода 2014-2020 година, между които да избират и  най-вече да  придобият опит при разработването на проектни предложения,  каза Велизар Петров. Той уточни, че за победителя в регионалния конкурс наградата е електронен четец, а  първият в  националната надпревара ще получи  мобилен телефон. 

Националната кампания се реализира от 28-те областни информационни центрове в страната под егидата на вицепремиера Зинаида Златанова. В рамките на конкурса „Да създаваме заедно европейски проекти” не е предвидено финансиране, но за всеки  успешен  проект ще се търси начин той да бъде реализиран  чрез партньорства, уточни експертът  Митя Иванов от Областния информационен център.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!