Сочи 2014

КЦМ дарява на УМБАЛ „Свети Георги” апарат за изследване на тежки метали

Апарат за изследване на тежки метали в биологични среди – т.нар. атомно-абсорбционен спектрофотометър, ще дари „КЦМ 2000” АД на Централната клинична лаборатория на УМБАЛ „Свети Георги”. Общата стойност на дарението е в размер на USD 80 000.00. Атомно-абсорбционният спектрофотометър ще бъде използван в Централната клинична лаборатория на болницата.

 Новата апаратура е модел 3000 iCP на американската компания „Термо Фишер  Сайънтифик” и разполага с компютърен софтуер за управление. Тя ще замени използвания досега модел ААS„Перкин Елмер”, предоставен също от КЦМ през 1991 г. За създаване на подходяща среда в лабораторната зала и максимално ефективно използване на новата апаратура са закупени климатик, UPS и допълнително оборудване за постигане на по-широк обхват на приложение на апарата.

Атомно-абсорбционният спектрофотометър 3000 iCP служи за изследване на тежки метали в биологични среди. С него могат да се изследват още арсен, селен, кадмий, цинк и мед. Освен КЦМ, достъп до тази медицинска услуга могат да имат  всички фирми в страната, чието производство налага провеждането на биологичен скрининг за нуждите на работещите, обясниха дарителите.

 В специализираната доболнична и болнична помощ методът има съществено приложение за диагностиката, особено в диференциално-диагностичен план и в лечението на редица болести  в професионалната патология, хематологията, гастроенетерологията, ендокринологията, нервните болести  и други.

На церемонията ще присъстват ръководствата на „КЦМ 2000” АД и УМБАЛ „Свети Георги”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!