Сочи 2014

Съдът не вижда пречки общината да тегли 30-милионния заем


„Министърът на финансите вече няма причина да бави процеса по 30-милионния заем и е длъжен да подаде в борда на Европейската банка за възстановяване и развитие документите за инфраструктурните обекти, които ще се финансират със средствата”. Това заяви за Радио Пловдив кметът Иван Тотев.

 По думите му,  5-членнен състав на Върховния административен съд е отхвърлил жалбата на областния управител Венцислав Каймаканов за тегленето на заема. „Решението е окончателно и обжалване може да има само в сферата на „фантастиката”, заяви още той.

При  последното си посещение в Пловдив финансовият министър Тодор Чобанов заяви, че 30-милионният заем, който Община Пловдив възнамерява да тегли за въстановяване и ремонт на основни булеварди в града не е добре структуриран и с него ще се достигне лимитът на задлъжнялост на общината. 

Министърът подчерта още, че към теглене на заема може да се премине, едва след като има гаранции, че той може да се върне, без да се увеличават местните данъци. Лесно се взимат пари назаем, но трябва и да се връщат, финансовият министър не предрешава заема, заяви тогава министърът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!