Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От БСП поискаха оставката на новия председател на Столичния общински съвет

Общински съветници от БСП поискаха оставката на председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков. Причината е проведеният конкурс за изпълнител на „електронната община“. Според съветника от БСП Георги Кадиев, Герджиков е участвал в комисията по провеждането на конкурса за обществената поръчка и не е направил нищо.

Вчера общината спря процедурата след като стана ясно, че само една фирма от общо четири покрива техническите изисквания за въвеждането на системен интегратор на „електронната община“. Според Георги Кадиев допуснатата за втория етап от конкурса фирма „Аксиор", е свързана с бившия председател на СОС Андрей Иванов. Собствеността на фирмата е на съпруга на депутатката от ГЕРБ Стефани Михайлова. Тя пък е била съдружник на Иванов в друга фирма, а преди време той купува всички нейни дялове.

Още през лятото Георги Кадиев е алармирал Комисията по конфликт на интереси към общината, но тя не е открила нередности. Общинският съветник от БСП иска също да се привлекат външни експерти, които да контролират обществените поръчки. Той предлага да се създаде експертен комитет към комисията, която ще следи новата обществена поръчка за електронната община.

Кадиев каза още, че фирмата "Аксиор" е спечелила през 2008 г. поръчката за първия етап от проекта за изграждането на електронния интегратор. Общината е сключила договор за 3,75 млн. лв. с предприятието за "професионално осигуряване на дейностите по изграждане и внедряване на съвременни технологии на Столичната община". След това фирмата е разработила стратегия за информационната система за близо 4 млн. лева. Георги Кадиев очаква отчет за похарчените пари и за това, какви са резултатите от първия етап по изграждането на електронното управление на общината.

Чуйте какво каза още Георги Кадиев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Питайте ме! - кани кметът на столичния район "Изгрев" Делян Георгиев

Кога ще се въведе "Зелена зона" в кв. "Изток"? Това е един от първите въпроси, които жители на район "Изгрев" задават на кмета си д-р Делян Георгиев. Той е обявил възможност за задаване на въпроси по повод новата регулярна рубрика на общинската администрация "Попитай кмета", в която утре от 11 ч. районният кмет ще отговаря на живо във..

публикувано на 03.10.24 в 14:52

В СОС: Не 6, а 18 млн. лв. трябват за столичния градски транспорт

Малко над 18 млн. лв. ще бъдат отпуснати на столичните авто- и електотранспорт, с които дружествата да функционират безпроблемно до следващата актуализация на бюджета. Това решиха столичните общински съветници на съвместно заседание на ресорните комисии по транспорт, икономика и по финанси. То се проведе в началото на днешната..

публикувано на 03.10.24 в 11:45

Започва есенната кампания "Капачки за бъдеще"

От 5 до 18 октомври в страната ще се проведе есенната кампания "Капачки за бъдеще". Инициативата в София ще се проведе на 06.10.2024 г. (неделя) на пл. "Ал. Батенберг", от 09.00 до 16.00 часа. Ще се събират пластмасови капачки, алуминиеви кенчета и пластмасови прозрачни бутилки. "Капачки за бъдеще" стартира през октомври 2017 г., с цел да бъдат..

публикувано на 03.10.24 в 11:04

И район "Младост" в автоматизираната система за сметоизвозване

Подмяната на старите контейнери с нова автоматизирана система продължава, съобщиха от Столичния инспекторат. В ж.к. „Младост-3“ се поставят нови контейнери, тип NORD. Автоматизираната система за сметосъбиране до момента е въведена в районите „Искър“, „Връбница“ „Студентски“, „Възраждане“ и в ж.к. „Младост-4“.  Новите контейнери заемат..

публикувано на 03.10.24 в 09:48

СОС решава за отпускане на 5 млн. лв. за автотранспорта и 1 милион - за електротранспорта на София

На извънредно заседание днес столичните общински съветници ще разглеждат предложението на кмета Васил Терзиев за отпускане на заем от 6 милиона лева за транспорта в София. В доклада подробно се описват причините за натрупаните задължение на двата наземни транспортни оператора – Столичния автотранспорт и Столичния електротранспорт. Една от..

публикувано на 03.10.24 в 07:42

От ГЕРБ искат актуализация на заема за Столичния автотранспорт

Задълженията на транспортните оператори, според доклада на кмета на София Васил Терзиев, са 30 млн. лв, предложението за отпускане на заем е 1/5 от това. Ние от ГЕРБ-СДС не приемаме този размер в рамките на 6 млн. лв и предлагаме да се работи върху завишаването му около три пъти. Това заяви общинският съветник от групата на ГЕРБ-СДС Прошко Прошков ,..

публикувано на 02.10.24 в 17:14

Заради напрежението в Близкия Изток засилват полицейското присъствие в София

Заради напрежението в Близкия Изток на ключови места в София ще бъде засилено полицейското присъствие. Повече полицаи ще има и около сградите на посолствата у нас. Това съобщи служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. "Това е чисто превантивен елемент. Към настоящия момент нямаме данни от българските служби и нашите чужди партньори за някаква..

публикувано на 02.10.24 в 14:35