Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъдиха бившия шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев на 4 години затвор за безстопанственост

Софийски градски съд осъди на 4 години затвор Тошко Добрев по второто от делата за "Софийски имоти", което приключи на първа инстанция в съда, съобщи БГНЕС.

Председателят на съдебния състав съдия Иван Коев е подписал присъдата с особено мнение. "Не знам дали чухте, съдията-докладчик е с особено мнение, т.е. са ме осъдили съдебните заседатели. Не знам дали има друг такъв случай", каза Тошко Добрев, според когото присъдата е абсурдна. Той бе осъден за това, че е заменил имоти срещу 26 коли и бе оправдан по другото обвинение за длъжностно престъпление.

"Това са 26 автомобила срещу имоти, които Общинският съвет е гласувал", заяви Добрев и продължи: "Той ги е определил. Казал е, че оценител трябва да определи цената и всички коли са отишли в общината. И двете сделки са сделки на общината", коментира Добрев.

Той е категоричен, че щета няма, защото договорът е един, оценките са правени към договора, а след това едната част от тях е изповядана по-късно, тъй като два от автомобилите още не са минали през митница. 4-те коли, които вече са били налични пък са предадени на общината. Той обясни, че тези коли са дадени на 24-те райони кмета и замяната е гласуваната от СОС. СГС оправда останалите петима подсъдими по делото.

Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана.

По първото дело на 13 януари той бе осъден също на 4 години лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието и съдът го лиши от правото да заема държавна или обществена длъжност, свързана със стопанско управление, в срок от 7 години.

Тошко Добрев бе осъден за това че в качеството си на изпълнителен директор на "Софийски имоти" ЕАД, в периода 12.12.1999 г. – 25.01.2000г., умишлено не е положил достатъчно грижи за управление на повереното му имущество. При увеличаване капитала на търговско дружество "Симитра 1" АД Добрев е апортирал в дружеството три недвижими имота в нарушение на решение на Столичен общински съвет относно пазарната цена на имотите, от което са последвали значителни щети за "Софийски имоти" ЕАД. Същите са в особено големи размери - над 340 000 лева.

"Тези дни се очакваха някакви присъди заради доклада на Европейската комисия и някой трябва да го отнесе", заяви, след като чу присъдата си, бившият изпълнителен директор на "Софийски имоти" Тошко Добрев.

Съдът оправда по всички повдигнати обвинения членовете на Съвета на директорите на дружеството по онова време Симеон Симеонов, Емилия Бакърджиева, Радост Патева, Димитър Василев и Румяна Стоева, Петър Савов, Галин Стоянов, Асен Дюлгеров и Васил Василев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес.  Недоволството си представители на бранша изразиха и на 14 чай, като то е породено от закриването на стоянки в столицата.  " Кметът Васил Терзиев избра да покани на среща организации, които не подкрепят протеста, а след това излъга, че е провел разговор с бранша. Нямаше..

публикувано на 20.05.24 в 11:20

СОС чака решението на ВАС за реорганизацията на движението в София

Отчитам като слабост липсата на навременна комуникация с гражданите как ще реорганизираме движението по бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша", каза председателят на Столичния общински съвет (СОС) Цветомир Петров пред bTV. Според него е рано да се говори за това дали решението е било правилно, или не, преди по казуса да се произнесе..

публикувано на 20.05.24 в 09:54
Метрология, измервания

Отворени врати в Института по метрология

Българският институт по метрология ще отвори врати за посетители в днешния Световен ден на метрологията от 10 до 12 ч. Ще могат да бъдат посетени националните еталонни лаборатории, в които се създават, поддържат и усъвършенстват националните еталони на България, лабораториите за изпитване, проверка и метрологична експертиза на средства за измерване...

публикувано на 20.05.24 в 09:31

Вариант номер 1 изтеглиха на втората задължителна матура

Преди минути в Министерството на образованието и науката (МОН) бе изтеглен вариант номер 1 за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаване в 11 и 12 клас. На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална..

публикувано на 20.05.24 в 08:51

БНБ пуска сребърна монета "100 години лека атлетика в България"

Българската народна банка (БНБ) пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема "100 години лека атлетика в България". Цената на монетата при пускане в обращение е 150 лева.

публикувано на 20.05.24 в 08:07

Единствения кабинков лифт на Витоша не е спрял завинаги

Не може да се твърди, че Симеоновският лифт спира да работи окончателно. Това съобщиха за БНР от ръководството на фирмата-концесионер "Витоша-ски" във връзка с разпространената информация за спирането на съоръжението, което е в ремонт от края на миналата година. Не е ясно обаче кога ще се реши въпросът с отказа на доставчика на резервни части да осигури..

публикувано на 17.05.24 в 17:05

Оркестърът на Емир Костурица ще свири на празника на с. Иваняне

На 24 май, с. Иваняне в район „Банкя“ отбелязва своя празник. От кметството са предвидили богата програма с атракции за децата, концерт и Пазар на производителя. Участие ще вземат БГ Дуетът, Вокално студио „Даймънт“, поп певицата Тюркян Исмаил, местните фолклорни състави от Банкя и гост-изпълнители. Кулминацията на празника е привечер с концерт..

публикувано на 17.05.24 в 15:14