Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 80 изложители и Хорхе Букай на "Пролетния базар на книгата"

В майските дни на културата, Асоциация "Българска книга" традиционно организира и провежда "Пролетен базар на книгата". Столичният кмет Йорданка Фандъкова официално ще обяви началото на пролетните срещи с книгите и литературата, съобщиха организаторите. Столичната община е официален партньор на събитието.

Събитието е с начален час 10.00 ч. на сцената на културната програма, полуетаж "Изток", Национален дворец на културата. Над 80 изложители ще се представят в предстоящото издание на "Пролетния базар на книгата". Щандовете им ще бъдат разположени на ІІІ етаж на НДК на площ от над 600 кв.м. Събитието се провежда в рамките на "Салона на изкуствата".

Специален гост на официалното откриване на Пролетния базар на книгата тази година е един от най-четените автори през последните години в България – аржентинският психотерапевт и писател Хорхе Букай. За първи път в историята на българското книгоиздаване чуждестранен писател посещава България три поредни години.

Само за един ден, специално за откриването на "Пролетния базар на книгата", в София ще бъде и Вида Огненович – сръбски писател, драматург, режисьор. Вида Огненович е един от най-авторитетните дисиденти в Сърбия от времето на Слободан Милошевич, основател на Демократическата партия и настоящ неин зам.-председател. В момента Огненович е посланик на Република Сърбия в Дания.

В дните от 29 май до 3 юни, от 10.00 до 20.00 часа, столичани и гости на столицата ще имат шанса да се срещнат с любимите си писатели, да поговорят с издателите за най-новите им заглавия, да станат част от събитията, включени в културната програма.

На щандовете на издателствата предстоят срещи с автограф с едни най-четените съвременни български писатели – Стефан Цанев, Деян Енев, Теодора Димова, Момчил Николов, Захари Карабашлиев, Милен Русков, Калин Терзийски, Васил Георгиев, Марин Бодаков, Маргарита Петкова, Мирела Иванова, Адриан Лазаровски, Елена Алексиева, Иво Сиромахов, Ваня Щерева, Радослав Парушев, Емил Йотовски, Стефан Иванов, Евгени Черепов, Людмила Филипова, Петър Денчев, Мария Станкова, Виктор Самуилов, Екатерина Йосифова, Стефан Радев, Снежана Живкова, Яница Радева и др.

За втора поредна година, по покана на Асоциация "Българска книга" в София ще гостува Фъргъл Тобин, президент на Федерацията на европейските издатели (ФЕИ). По време на миналогодишното си посещение, Тобин изрази загрижеността на Федерацията на европейските издатели за нивото на неграмотност у нас. Тобин заяви, че са необходими спешни мерки за преодоляване на кризата в българското книгоиздаване. В програмата на Фъргъл Тобин тази година са включени срещи със зам.-министъра на културата арх. Георги Стоев зам.-министъра на образованието Милена Дамянова. Акцент в двете среща са въпросите за насърчаване на четенето като начин за преодоляване на неграмотността сред учениците. Фъргъл Тобин ще вземе участие и в международния семинар Arrow Plus (от 10.00 ч. на 30.05. на сцената на културната програма, полуетаж "Изток"), ще се срещне и ще разговаря със студенти от Факултета по журналистика и масови комуникации (Лекцията е на 29.05. зала 13 на ФЖМК, 16.00 ч.).

По случай 1 юни, специалният подарък за децата ще бъде концерт на танцова школа "Танцувай с мен".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Камелия Нейкова

17-те български евродепутати в новия мандат

Председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обяви имената на новоизбраните 17-те български евродепутати. По азбучен ред те са: Андрей Ковачев от ГЕРБ-СДС Андрей Новаков от ГЕРБ-СДС Ева Майдел от ГЕРБ-СДС Елена Йончева от ДПС Емил Радев от ГЕРБ-СДС Ивайло Вълчев от ИТН Илия Лазаров от..

публикувано на 13.06.24 в 17:31

В София парното поевтинява със 7%, токът поскъпва с 2,74 на сто

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране . Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%, а в Пловдив - с близо 8 на сто За София се предвижда по-ниска цена..

публикувано на 13.06.24 в 14:29

С Магдалена Малеева и Крис Клийв започват Летните литературни маршрути

Утре, 14 юни, започват новите летни литературни маршрути в София. Литературните разходки се организират от фондация "Прочети София".  Откриващото събитие е приятелски мач с участието на Магдалена Малеева, съчетан с разговор за каузите, политиките и честната игра. Гост ще бъде британският автор Крис Клийв. "Той говори за състезанието,..

публикувано на 13.06.24 в 13:45

От началото на годината директорът на “Топлофикация-София” пуснал 40 обществени поръчки за 217 млн. лв.

Емилия Ангелова, общински съветник от “Продължаваме промяната - Демократична България (Спаси София)”, приветства подаването на оставка на директора на “Топлофикация-София” инж. Александър Александров. “Изключително много се радваме, че г-н Александров се вслуша в нашите призиви и днес подаде оставка. Съжаляваме обаче, че това се случва след..

публикувано на 13.06.24 в 12:16
Александър Александров

Шефът на "Топлофикация София" инж. Александров е подал оставка

Изпълнителният директор на "Топлофикация София" инж. Александър Александров освобождава поста си. Това става, след като лидерът на "Спаси София" Борис Бонев изнесе информация, че Александров е подписвал договори за ремонти и други дейности, които след това са се изпълнявали от фирма на жената, с която живее на семейни начала. "Взех решението да..

публикувано на 13.06.24 в 10:47

Празнуваме Възнесение Христово - Спасовден

Днес православният свят чества големия Господски празник - Възнесение Христово. На четиридесетия ден след възкресението си Христос се възнесъл на небесата пред погледа на учениците си. 40 дни след възкресението си Христос многократно се явявал на учениците си, наставлявал ги и им разяснявал за царството Божие. При последната им среща Христос..

публикувано на 13.06.24 в 08:08

Промени в движението на Централна гара - София

От понеделник (17-и юни) ще бъдат извършени допълнителни промени в разписанието на някои влакове с цел да се облекчи натовареността на движението и маневрената дейност на Централна гара София по време на модернизацията на коловозното развитие в гарата, съобщават от БДЖ. Дейностите по ремонт на..

публикувано на 12.06.24 в 17:55