Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Купувачите в София търсят все по-малки жилища

Купувачите в София търсят все по-малки жилища, сочи проучване на компанията за недвижими Arco Real Estate. През първото полугодие на 2012 г. 51 процента от купувачите са искали да притежават апартамент между 50 и 80 кв. метра.

По-големите апартаменти между 80 и 120 кв. м и над 120 кв. м губят по 10 процента от дела си през тази година, като представляват съответно 33 и 8 на сто от търсенето за първото полугодие.

Статистиката показва, че намаляват и бюджетите за покупка на апартамент. Ако през 2011 г. повечето купувачи са планирали да отделят за това между 50 и 80 хил. евро, то през първата половина на 2012 г. техният дял се е изравнил с този на купувачите с търсене между 30 и 50 хил. евро, които са се увеличили до една трета от общия брой. Данните показват и намаление на търсенето на жилища над 120 хил. евро за сметка на увеличен интерес към маломерните апартаменти с цена до 30 хил. евро.

Централните градски части на София продължават да водят в класацията на най-предпочитаните райони за покупка на жилище в столицата. И през първата половина на тази година най-голямо е търсенето на имоти в центъра на града - малко над 9% от всички запитвания. Кв. „Борово“ се изкачва една позиция до номер 2 в класацията. Кв. „Манастирски ливади“ се придвижва с няколко позиции нагоре и допълва челната тройка с дял от 6%.

Статистиката на запитванията за апартаменти под наем за първата половина на 2012 г. показва, че има повече наематели за по-големи апартаменти. Традиционно най-голямо търсене има за апартаменти с площ от 50 до 80 кв.м. - 61% от получените запитвания за периода. В сравнение с миналата година значително се е увеличил дела на търсенето на апартаменти с площ над 120 кв.м. За първите шест месеца на годината 15% от наемателите са търсили жилище в тази категория. Тази тенденция се отчита и при размера на наемна цена, която наемателите са готови да платят. Повече от половината от тях са готови да отделят над 250 евро на месец за наем. Значително намалява търсенето на апартаменти под 150 евро на месец, за сметка на увеличение на запитванията с бюджет над 500 евро на месец.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Народен театър „Иван Вазов“

Народният театър води преговори за гостуване на Изабел Юпер

Народният театър води преговори за гостуване на Изабел Юпер и ново представление на Робърт Уилсън, съобщи Младен Алексиев, началник отдел „Международна дейност и проекти“ в театъра, цитиран от БТА. Към този момент се водят преговори с френската театрална актриса, която се очаква да гостува на първата ни сцена със свой моноспектакъл, режисьор е Ромео..

публикувано на 24.09.24 в 18:56

Повдигнаха обвинение на 44-годишния мъж, прострелял двама младежи в пернишкото с. Мещица

Прокуратурата повдигна обвинение на 44-годишния мъж, който простреля двама младежи в пернишкото село Мещица. Двама простреляни в пернишкото село Мещица В хода на разследването по образуваното досъдебно производство са с ъбрани достатъчно доказателства за това, че на 23 септември той е направил опит умишлено да умъртви двамата, като ги..

публикувано на 24.09.24 в 16:05
Кметът на Столичната община Васил Терзиев на срещата на Европейски комитет на Световния съюз на работниците в строителството и дърводобива (BWI), София, 24 септември 2024 г.

Целта на местната власт в София е да намалят вредните емисии с 80% до 2030 г.

Целта на местната власт в София е нивата на вредните емисии да бъдат намалени с 80% до 2030 г. Това заяви кметът на столицата Васил Терзиев при откриването на Европейския комитет на Световния съюз на работниците в строителството и дърводобива. Той каза, че приблизително 70% от всички емисии се дължат на енергийните нужди на сградите, особено..

публикувано на 24.09.24 в 14:46

Проверка е установила на пазара сирене, което съдържа над 75% вода

Сирене, което съдържа над 75% вода, са установили на пазара при съвместна проверка от Агенцията по храните и сдружението "За достъпна и качествена храна". Нормативната уредба обаче не позволява името на този производител, който мами потребителите, да бъде обявено публично. В магазините има сирене за 6,90 лв. за килограм при положение, че поне..

публикувано на 24.09.24 в 13:31
Радослав Златков

ЦСКА София с нов изпълнителен директор

Радослав Златков е новият изпълнителен директор на ЦСКА София, съобщиха от клуба. Филип Филипов ще заема длъжността спортен директор, а Стоян Орманджиев става административен директор, се казва още в съобщението на "червените". "С цел по-ефективното и целенасочено планиране и изпълнение на стратегическите цели на ЦСКА, Управителният съвет..

публикувано на 24.09.24 в 11:33

Комисията по туризъм на НС с изнесено заседание в Боровец

Комисията по туризъм на Народното събрание ще проведе изнесено заседание в курортен комплекс Боровец. Темата на заседанието е:  "Предизвикателства и перспективи пред туристическия бранш в началото на зимен сезон 2024 - 2025 г“. В дискусията ще има политическо и експертно представителство на Министерството на туризма, представители на..

публикувано на 24.09.24 в 08:06

Засилват охраната около училищата в София

От Столичната община съобщиха, че съвместно със СДВР засилват охраната около училищата, които бяха обплепени със стикери с кю-ар кодове за райски газ и вейпове. От утре започва превантивна кампания в рамките на часа на класа във всички класове във Втора английска гимназия "Томас Джеферсън", за които от общината ще бъдат предоставени..

публикувано на 23.09.24 в 19:05