Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха гореща денонощна телефонна линия за изчезнали деца

Гореща телефонна линия за изчезнали деца официално работи от днес. Телефон 116 000 е денонощен, безплатен и работи седем дни в седмицата. На него могат родители да получат практическа помощ и емоционална подкрепа в момент на криза, ако детето им изчезне.

Горещата телефонна линия подпомага органите на реда по издирването и приема сигнали, ако изчезналите деца бъдат забелязани.

Телефон 116 000 е европейски хармонизиран номер за изчезнали деца, който улеснява работата на органите на реда и международното сътрудничество по задграничните издирвания. Проектът се финансира по оперативна програма на ЕК, а изпълнител е фондация „Център Надя”.

"Знаете, че сега една граница може да бъде премината страшно бързо и при това положение могат да се разменят информации и да се открие едно дете, което примерно е било преведено през границата през две или три страни на Европейския съюз”, каза изпълнителният директор на фондацията Русанка Венелинова.

Началникът на сектор „Издирване” в Криминална полиция главен инспектор Захария Стоянов заяви, че полицията е основен партньор по този проект:

„Ангажиментите, които поема екипът, който ще обслужва тази линия, няма да припокриват с действията на полицията. Те ще помагат при разпространение на информация за изчезнали или отвлечени деца, ще съдействат на близките, както и на самите жертви в оказване на необходимата подкрепа, както психологическа, така и юридическа в някои моменти”.

По публикацията работи: Нели Белева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всеки десети проверен стопанин на домашно куче - с акт за нарушение

От началото на май до сега са проверени над 260 стопани на домашни кучета в софийските паркове и градини, съобщават от Столичния инспекторат.  При проверките за спазване на изискванията при разхождане на домашни кучета се следи за носене на паспорт на животното, водене на повод, разхождане на определените от кметовете на райони места и почистване..

публикувано на 11.06.24 в 13:42

96,82% от гласувалите на референдума Божурище се обявиха против добива на злато

96,82% от гласувалите на проведения референдум в община Божурище се обявиха против извършването на проучвателни дейности и добиването на злато в местността "Златуша", съобщи Общинската избирателна комисия. Гласували са 4024 души от 6815 имащи това право. От тях 3896 граждани са отговорили, че са "против Общинският съвет в Божурище и кметът на общината..

публикувано на 11.06.24 в 13:38

Един загинал при пожар в кв. "Манастирски ливади"

Един човек загина при голям пожар в София през изминалата нощ. Инцидентът е станал в столичния квартал "Манастирски ливади". Сигналът за огнения инцидент е получен минути преди 1 часа след полунощ в МВР. На място са изпратени няколко противопожарни автомобила. По първоначална информация е горяла сграда, намираща се на улица "Лъвски рид"..

публикувано на 11.06.24 в 07:40

До септември затварят част от столичната ул. "Йосиф Щросмайер" за основен ремонт

От 11 юни 2024 г. до 5 септември 2024 г. (включително), се забранява влизането на пътни превозни средства по столичната ул. „Йосиф Щросмайер“ между ул. „Крум Стоянов“ и ул. „Пражка пролет“, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Причината е извършване на основен ремонт на ул. „Йосиф Щросмайер“, в район „Илинден". За същия период се променя и..

публикувано на 10.06.24 в 15:25

Обработката на протоколите на 24-ти РИК в София приключи

Приключи обработката на изборните протоколи на 24-ти РИК в зала "Асикс Арена" . Предадени са документите на 500 секционни избирателни комисии.  Забавянето на работата, се дължи на факта, че изборите са били 2 в 1, но и на рекордния брой сгрешени протоколи, каза  председателят на комисията Валери Цолов. Дълго продължи предаването на изборните книжа в..

публикувано на 10.06.24 в 13:51
Снимката е илюстративна

Осъждан простреля столичен полицай

67-годишен мъж с множество присъди нападна двама столични полицаи с нож и пистолет и простреля единия от тях. Нападателят е арестуван. На 8 юни късно вечерта двамата полицаи са били изпратени по сигнал за междусъседски скандал. На място подателят на сигнала обяснил пред униформените служители, че негов съсед е заплашил семейството му с..

публикувано на 10.06.24 в 13:07

Камион, натоварен с пръст, се обърна на Околовръстното

Камион се е преобърнал на Околовръстния път в София. Инцидентът е станал по-рано тази сутрин, предизвиквайки задръствания по трасето. Товарът - пръст, е разпръстнат по пътното платно. Няма данни за пострадали.

публикувано на 10.06.24 в 12:44