Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителски организации искат президентът да наложи вето върху Закона за училищното образование

Ако законопроектът за предучилищното и училищното образование бъде приет на второ четене с текстовете за задължителната предучилищна подготовка от четиригодишна възраст, ще настояваме президентът да наложи вето на закона. Това каза Гергана Николова от Националното сдружение "Единство".

Представители на родителски организации, които на 12 декември протестираха пред парламента срещу предвидената задължителна предучилищна подготовка от четиригодишна възраст дадоха пресконференция в столицата.

От сдружение "Единство" настояват родителите да имат право на избор дали да си дадат детето в предучилищна група, когато то е на четири години, или да не го изпращат, като се съобразят с неговите нужди, развитие и индивидуалност.

От родителската организация посочиха, че законопроектът предвижда децата да тръгват на предучилищна подготовка "в годината, в която навършват четири години" и това означава, че под "общ знаменател ще се слагат" деца на 4 години и 9 месеца, ако са родени през януари, и деца на 3 години и 9 месеца, ако са родени през декември.

Светият синод на БПЦ ще активизира своята позиция, ако законопроектът бъде приет в този му вид и е напълно възможно също да поиска вето от президента, каза Десислава Панайотова от културно-просветния отдел на Синода. По думите й "Светият синод подкрепя искането на родителските организации за премахване на ранната институционализация на децата и иска да има конкретни текстове в законопроекта за въвеждането на предмета "Религия" в задължителната учебна програма".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВР ще глоби Столичната община, че не отменя новата организация на движението в центъра

МВР ще глоби Столичната община между 2000 и 7000 лева за неизпълнение на съдебното решение, с което беше отменена новата организация на движението в центъра на София. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов: "Срокът, който сме дали, е до днес. Тук нищо не се случва. Това, което предстои от наша страна, е санкция по Закона за движение по..

публикувано на 27.06.24 в 13:05
Благовест Георгиев

Благовест Георгиев: Пътният инцидент с мое участие е мокра поръчка

Като мокра поръчка, определи пътния инцидент с негово участие, независимият общински съветник в Столичния общински съвет (СОС) Благовест Георгиев. Припомняме, че той предизвика катастрофа на 5 април, избяга от местопроизшествието, а преди това отказа да даде проба за алкохол и наркотични вещества.  Георгиев бе отстранен от политическата група..

публикувано на 27.06.24 в 11:29
Васил Терзиев с районния кмет на

Училищни дворове в София ще стават квартални места за спорт и култура

Кметът на София Васил Терзиев е ангажирал водещи архитекти, които заедно с районните кметове и училищата разработват концепция за превръщането на дворовете в отворени пространства за общуване, игра, спорт и култура в кварталите. "Искам да видя докъде стигат амбициите, каква е визията на архитектите, за да преосмислим това море от нагънат..

публикувано на 27.06.24 в 07:58

Лекции в ОКИ "Красно село" по повод националния ден на орела

Орнитолози и любителите на птиците днес отбелязват Националния ден на орела. Така от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) искат да напомнят значението и ролята на тези птици в природата. По този повод от 14.00 ч. в Общинския културен институт "Красно село" еколози от БДЗП ще разкажат за царския орел, малкия креслив орел, големия..

публикувано на 27.06.24 в 07:50

Центърът за градска мобилност е с обновен сайт

Центърът за градска мобилност пусна своя  обновен сайт . Мотото му е "Градът по-близо до теб". Основните му подобрения са свързани с мобилната версия; прегледна и подредена информация; съвременен изглед. В сектор паркиране например, може да се прочете информация за електронния винетен стикер за локално паркиране; да се заяви за..

публикувано на 26.06.24 в 15:38
Мила Роберт

Мила Роберт поиска извинение за изпълнението ѝ на "София прайд"

Певицата Мила Роберт поиска извинение от хората, които са били обидени от изпълнението ѝ на "София прайд". Тя разпространи своя позиция чрез социалните мрежи. "България е моят дом. България е дом и на стотици хиляди ЛГБТИ хора. Изпълнението ми на София прайд и смяната на сценичния ми костюм целеше да вдъхне увереност на присъстващите за това,..

публикувано на 26.06.24 в 14:22

Задържаха момче и момиче в София за разпространение на наркотици

Млад мъж и приятелката му са задържани при акцията на СДВР и Второ районно полицейско управление в столичния кв. "Надежда". Акцията е проведена снощи. Младият мъж, който е арестуван, е известен на органите на реда като наркоразпространител. При обиск в апартамента му са открити три плика с тревиста маса. При направените експертизи е..

публикувано на 26.06.24 в 10:51