Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният общински съвет прие бюджета на София за 2013 година

След близо тричасова дискусия с 40 гласа "за" Столичният общински съвет прие бюджета на София за 2013 година. От общо 56-те присъстващи в залата, 16 общински съветници гласуваха против. Общата рамка на бюджета възлиза на 1 милиард и 190 милиона лева. За капиталови ремонти и нови инфраструктурни обекти през 2013-а общината е предвидила да изразходва почти 454 милиона лева.
В приходната част са заложени 888 милиона, както и 260 милиона лева от европейски проекти и програми. Съветниците приеха предложението на Борислав Бориславов от групата на СДС и гласуваха за увеличаване със 135 хиляди лева на бюджета по програма "Култура".

Преди гласуването обаче управляващи и опозиция влязоха в спор. Георги Кадиев от БСП обясни причините защо групата на социалистите не подкрепя бюджета:

Вижте колко са дивидентите от търговските дружества – те са спаднали за една година с 45%. И когато рапортувате неизпълнение на бюджета със 77 милиона лева през 2012 година, а 2009 г. беше 130 милиона лева. 2010-а, 2011-а, 2012-а – всяка година е по 60-70 милиона лева са, за четири години са 350 милиона лева. Eто това струвате вие на Столичната община”.

Вили Лилков от Демократи за силна България също заяви, че настоящият бюджет не предлага нищо ново:

"Какъв е резултатът от залагането на едни и същи приоритети осма година? Криза или предкризисно състояние във всички тези сфери - и в екологията вече на картата на София се появи „планината Суходол” и в транспорта и в транспортната инфраструктура – ние всяка година наливаме по двадесет и няколко млн. лева за тротоари и за кръпки, които на следващата година пак трябва да кърпим”.

Валя Чилова от ГЕРБ определи бюджета на София за 2013-а година като устойчив и реалистичен. Тя отговори на опозицията така:

„Ние си затваряме очите за това колко тежка беше 2012 година за всички нас и за българите и колко тежка се очаква да бъде 2013 година. Да, 2012-а година бюджетът беше консервативен, сега можем да кажем, че е реалистичен, но по-добре да сме подсигурени и да не залагаме средства, които след това няма да изпълним и сами да бламираме своята дейност. Ако говорим за кърпене на дупки, нямаме пари за цялостно асфалтиране. Лично аз питам всяка година колко пари трябват, за да се асфалтира изцяло София, за да няма проблеми. Ами трябва 1 милиард, това е бюджетът на София, нямаме толкова пари”.
По публикацията работи: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Температурите спадат заради студен атмосферен фронт, може да вали

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Облачността и над източните райони ще се увеличи, ще е значителна и на много места ще има валежи от дъжд. Локални, временно интензивни и значителни по количество ще са валежите през деня в Западна и Централна България, а към вечерта и през нощта срещу неделя - и в Източна. По преминаването на..

публикувано на 05.10.24 в 07:55

В район "Оборище" ще се проведе инициативата "Спортувам, за да живея"

На 5 октомври 2024 г. стартира инициативата "Спортувам, за да живея", която ще се проведе на откритите пространства на Първа английска езикова гимназия и парка "Заимов", в партньорство със СО-район "Оборище". Инициатвита е на на Сдружение "Българско общество  на пациентите с пулмонална хипертония". Датата съвпада с отбелязването на Европейския..

публикувано на 04.10.24 в 13:55

Няма пряка опасност за страната ни, но може да се очаква мигрантска вълна

Всички участници в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) изразиха своята загриженост от ескалацията на конфликтите в Близкия изток и се присъединяваме към призивите за деескалация на напрежението и недопускането на въвличането на други страни. "Консултативният съвет обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в региона на Близкия..

публикувано на 04.10.24 в 13:54
д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на НЗОК д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на Националната здравноосигурителна каса и директор на Столичната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов. Кончината на д-р Комитов е настъпила на 3 октомври, информират от НЗОК. Д-р Комитов бе управител на НЗОК в периода 17.03.2015 – 05.07.2017 г., и. д. директор на НЗОК от 24.01. до 07.03.2003 г. Бил е..

публикувано на 04.10.24 в 13:28

Неблагоприятни са условията за туризъм в планините

През днешния ден са неблагоприятни условията за туризъм в планините, съобщават от Планинската спасителна служба (ПСС) на БЧК. Времето е ветровито и има разкъсана облачност. В по-високите, открити, части е доста ветровито. Има вероятност в западната част на България в планините да превали дъжд. Няма данни за инциденти с туристи през изминалото денонощие.

публикувано на 04.10.24 в 10:24

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици..

публикувано на 04.10.24 в 08:11

Подпомагат столичния градски транспорт със заем от 15 млн. лева

С 15 милиона лева заем ще бъдат подпомогнати общинските дружества за авто и електротранспорт в София. Около тази сума се обединиха общинските съветници, които с 52 гласа "за" подкрепиха предложението на кмета Васил Терзиев: "Това, което направихме, е, че със съгласие между всички групи е да увеличим средствата от 6 на 15 милиона, за да може да работим..

публикувано на 03.10.24 в 16:27