Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима представители на Хамас експулсирани от България

Четирима палестинци са били принудително изведени от България, защото посещението им е създавало сериозна заплаха за националната сигурност. Това става ясно от съобщение на ДАНС до медиите. Палестинците пристигнали в България в сряда по покана на частно лице, с визи за краткосрочно пребиваване.

Ден по-късно обаче била получена информация, даваща основание да се счита, че присъствието на четиримата чужденци в страната създава сериозна заплаха за националната сигурност. Затова и са експулсирани днес. ДАНС уточнява, че извеждането от страната на четиримата не е санкция. Целта била превантивна.

Съобщението идва, след като АФП предаде, че представители на Хамас са напуснали страната при засилено полицейско присъствие на аерогара София. Трима депутати от палестинското движение Хамас са били експулсирани от България, предаде, позовавайки се на организатора на посещението на делегацията Мохд Абуаси.

„Агенти на ДАНС са влезли в петък сутринта в хотелските стаи на тримата депутати и са ги придружили до летището. Делегатите са напуснали София с полет за Истанбул в 10 часа” българско време, заявил Абуаси.

Тази вечер Центърът за близкоизточни изследвания организира публична лекция-дискусия на тема „Арабо-израелският конфликт – актуално състояние и перспективи”, на която трябвало да участват Исмаил Абдуллатиф ал-Ашкар, Мушир Ал-Масри; Салах Бардауил, депутати от парламентарната група „Реформи и промяна” в Палестинското законодателно събрание.

Според палестинската агенция „Маан”, която се позова на изявление на Хамас, българските служби за сигурност са щурмували хотелските стаи на делегацията на Хамас и са наредили на представителите на палестинското движение да напуснат България.

Визитата бе приветствана от Хамас като знак, че движението вече е все по-добре прието в Европа. В същото време българското правителство обяви, че не е отправяло покана към представителите на Хамас. Агенция "Фокус" припомня, че вчера министърът на външните работи Николай Младенов разговаря с министъра на външните работи на Палестинската власт Риял ал Малки, с когото обсъдиха необявеното посещение в България на група, свързана с движението Хамас, както и факта, че визитата на тримата палестинци не е официална и те няма да бъдат приети от български държавни представители.

„Нашата връзка с Палестинската власт е директна и тя минава през правителството в Рамала и посолството на палестинската държава в София”, подчерта българският външен министър.

Министър ал Малки благодари за приятелския жест и увери българския си колега, че отношенията между България и Палестина ще продължат да бъдат все така добри и заради атмосферата на доверие между двете страни. България е важен европейски партньор за нас, с когото имаме традиционно приятелски отношения, заяви палестинският външен министър.

Директорът на дирекция "Близък изток и Африка" в МВнР Славена Гергова се срещна вчера с палестинския посланик у нас Ахмед Мохамед ал-Мадбух. В разговора тя също подчерта, че България поддържа много добри отношения с Палестинската власт в лицето на легитимните президент и правителството в Рамалла и страната ни няма никакви контакти с Хамас, която е в списъка на ЕС с терористични организации.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Район “Лозенец” стартира кампанията “Компостирай вкъщи“

Кампания “Компостирай вкъщи“ и система за разделно събиране на хранителни отпадъци стартира в район “Лозенец“. В  рамките на инициативата Столичната община ще раздава безплатни компостери на домакинства. Заявления могат да се подават до 1 юли т.г. на място в деловодството на районната администрация или по имейл, съобщават от район “Лозенец”. С..

публикувано на 18.06.24 в 12:59
Доц. Мария Димитрова, ръководител на Клиниката по нервни болести в

Доц. Мария Димитрова: Инсултът не чака да ти мине, ръст на пациенти с пристъпни състояния от жегата

Инсултът и топлото време  – темата в този епизод на подкаста на  БНР "В центъра на системата" . Защо не трябва да чакаме при съмнение за инсулт да потърсим спешна помощ ? 🧠 На 19 юни в болница "Пирогов" от 12.00 часа ще се проведе обучение за пациенти с инсулт 🧠 Защо е важно да се обучават пациентите и техните близки за заболяването?..

публикувано на 18.06.24 в 12:10
Боряна Ангелова-Игова

В София децата рядко имат безплатен достъп до добри стадиони

В България и особено в София е трудно децата да имат достъп до добри стадиони и да тренират без пари. Последният пример е от столичния стадион "Раковски" , където детско юношеските школи бяха изгонени , уж заради временен ремонт, продължил 2 години. И в момента, ако отидете на стадиона ще видите, че е разровен. Това коментира в интервю..

публикувано на 18.06.24 в 10:51

Да се повозим на водороден автобус

От днес до 20 юни, включително, всеки столичанин или гост на града ще може да се вози на водородния автобус по линия 9. Възможността е част от "Дните на водородната електромобилност" в България. За пореден път София се доказва като пионер на такива инициативи, на новите технологии, на технологиите, които правят нашия град по-чист,..

публикувано на 18.06.24 в 08:08

Първи за годината случай на маймунска вариола в София

Първи за годината случай на маймунска вариола е регистриран в София. От столичната Регионална здравна инспекция съобщиха, че мъжът е в добро състояние, изолиран е за 21 дни. Последните случаи на вирусното заболяване в страната са от 2022 г. - общо шест, всички са мъже. Маймунската вариола се предава основно при сексуален контакт, но човек може да се..

публикувано на 17.06.24 в 13:55

"Колите - на първо място в центъра на града?" – в търсене на транспортни решения

"Екипът на София" и платформата за дискусии и дебат "Среда" организират обсъждане на транспортни решения за центъра на София, провокирано от последните промени на движението в района около НДК. Промените предизвикаха бурни обществени реакции, стигна се и до протести. Дискусията тази вечер е озаглавена "Колите - на първо място в центъра на..

публикувано на 17.06.24 в 11:26

БДЖ с промени в разписанието заради ремонта на Централна гара-София

От днес БДЖ прави допълнителни промени в разписанието на някои влакове, за да облекчи натовареността на движението на Централна гара-София заради ремонта на коловозите. Модернизацията на част от тях е завършена. Промени ще има в движението на бързи и пътнически композиции, а актуална информация за разписанието може да бъде получена..

публикувано на 17.06.24 в 08:22