Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват безплатни лекции по съвременно изкуство

Започват безплатните лекции по съвременно изкуство в пространството за изкуство и култура на Телефонната палата в София, съобщиха от палатата.

Те започват от 9 март и са част от образователната инициатива "Въведение в съвременното изкуство", организирана от Фондация "Отворени изкуства" в Пловдив.

Лекциите се организират за втора поредна година. През 2013 г. курсът ще протече под надслов "Художници говорят за изкуство" и ще представи на публиката гледните точки за българското и световното изкуство на някои от водещите български съвременни артисти, представени от младия куратор Вера Млечевска.

Със своето специфично отношение към изкуството, ерудицията и личния си опит като изследователи и теоретици, лекторите ще запознаят публиката с определени теми от развитието на съвременното изкуство. Аудиторията ще има възможност да се запознае с важни процеси от историята на изкуството като радикалното скъсване с ценностната система на предишни културни епохи, деестетизацията и новите му форми на публичност, художествения образ в условията на неговото масово репродуциране и навлизането на нови технологии.

Серията "Въведение в съвременното изкуство - Художници говорят за изкуство" ще представи богат визуален материал и ще предложи възможност за дискусии и въпроси от страна на публиката.

Лекциите ще се състоят през събота до 8 юни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Раздават хигиенни материали на над 618 000 души в пунктовете на БЧК

От 11 юни започва раздаването на пакетите с хигиенни материали по Програмата "Храни и основно материално подпомагане", съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). С тях ще бъдат подпомогнати над 618 000 души, които получиха последните пакети с храни от април досега. Подкрепата с материали за лична хигиена и поддържане на дома се..

публикувано на 07.06.24 в 16:43

Съдът забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в София

Административният съд София-град забрани унищожаването на изборните книжа от местния вот в столицата до окончателното приключване на делото срещу решението на Общинската избирателна комисия, с което за столичен кмет беше обявен Васил Терзиев. Това стана по искане на процесуалния представител на Терзиев, след като участници в националните и..

публикувано на 07.06.24 в 15:05
Алена и Юлиян Вергови

"Четенето е модерно!" и още по-приятно с любими актьори в Градската градина

До 8 юни в Градската градина до Народния театър "Иван Вазов" продължава инициативата "Четенето е модерно!" , организирана от Столичната община в Месеца на детето. В трите дни обичани български актьори четат любими свои книги всяка вечер между 17:00 и 19:00 ч . В първата вечер специални гости бяха Юлиан и Алена Вергови , които..

публикувано на 07.06.24 в 11:48

Тежка катастрофа пред мол в София, двама са в болница

Тежка катастрофа е станала пред популярен мол в София. На кръстовището между булевард "Черни връх" и улица "Сребърна" са се ударили две коли, едната се е забила в електрически стълб.  Сигналът за инцидента е подаден в 7:41 часа в петък, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в столицата. Към мястото на ПТП-то са изпратени..

публикувано на 07.06.24 в 10:52

МОН представя анализ на резултатите от НВО след IV клас

В 12 часа в Министерството на образованието и науката ресорният министър проф. Галин Цоков ще представи анализ на резултатите от държавните зрелостни изпити и от Националното външно оценяване в 4-ти клас, които се проведоха миналия месец.  Близо 47 000 дванайсетокласни се явиха на първата матура по български език и литература, а над 46 000 на..

публикувано на 07.06.24 в 08:21

Летище София се нареди сред първите 8 европейски аеропорта с Carbon Accredited Level IV

Летище София получи сертификат с Ниво 4 за намаляване на въглеродните емисии ( Airport Carbon Accredited Level IV – Transformation ), съобщиха от компанията концесионер. Такава акредитация имат само още 8 летища в Европа - новото летище на Истанбул; парижките – Шарл де Гол, Бурже и Орли; Марсилия; Цюрих; Лондон-Лутън и Базел ...

публикувано на 06.06.24 в 15:16

Транспортират пострадала жена от Сандански до София с въздушната линейка

Въздушната линейка ще транспортира пострадала жена от Сандански в София. Тя е с опасност а живота след инцидент при паркиране вчера, съобщи БНТ. Близките на пострадалата са поискали въздушна линейка да я транспортира в столично лечебно заведение. Жената ще бъде настанена  в "Пирогов".

публикувано на 06.06.24 в 12:47