Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ицхак Финци получава Наградата на София за своя принос към изкуството на киното

Ицхак Финци ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното тази вечер в зала 1 на НДК на откриването на 17-ия "София филм фест" (СФФ). Фестивалът започва с документалната продукция "Витоша" на режисьора Любомир Младенов - "филм за хората със самочувствие на граждани, за планината-оазис и за "Човека от Орлов мост", съобщиха организаторите.

В чест на възхитителния актьор Ицко Финци СФФ ще покаже "Преброяване на дивите зайци" (1973) на режисьора Едуард Захариев и "Вера", съвместен проект на Финци и Елизавета Боева (режисьор, оператор и сценарист на филма). Специалната вечер на артиста е утре от 18:30 ч. в Дома на киното.

Сатиричната комедия "Преброяване на дивите зайци" по сценарий на Георги Мишев е насочена срещу бюрократичните, псевдопатриотични прояви на хората в съвременния живот. Кинокритикът Атанас Свиленов определя творбата като един от десетте най-добри български филми - истинска революция за времето си. Репликата "Хубав край, хубави хора" се превръща в една от най-популярните и емблематични в родното кино.

Игралната новела "Вера" е отличена със "Златен витяз" на кинофестивала в Омск - в раздела "Студентски и дебютни филми".

"Цялата история се развива в един ден, в който героят получава писмо от Вера, че тя ще пристигне. Подходът е малко детективски - не става ясно ще пристигне ли, или не, коя е тя, съществува ли изобщо... Чакаме Вера да се появи", обяснява идеята си Елизавета Боева.

Освен персонажа на Ицхак Финци главен герой във филма са и места, смятани за люлка на световната култура като Париж и Флоренция.

"Иска ми се да вярвам, че "Витоша" е филм за пробуждането на гражданско общество в България. Със сигурност не е специализиран екофилм, предназначен за суровоядци. Зад казуса със скизона "Алеко" прозира по-сериозен конфликт. "Витоша" е филм за всеки, който има самочувствието на гражданин", казва Любомир Младенов.

Той признава, че идеята за филм за Витоша му е дошла като провокация към собствените му стереотипи.

"Просто в един момент повярвах, че там е различно, че хората, които тачат и обитават Витоша, са различни, и че това за мен ще е необикновена среща. Същевременно протестите в подкрепа на парка, които започнаха преди около три години (тогава започнахме и снимките), ми се сториха важни, макар да се събираха по 30 души и никой да не очакваше, че ще се стигне до Орлов мост от лятото на 2012", коментира режисьорът.

Във филма Витоша е представена като символ, като място от основно значение в ценностната система на хора като Тома Белев (изпълнителен директор на парка от 2000 до 2012 г.), като младите природозащитници, като председателя на Българската асоциация за алтернативен туризъм Любомир Попйорданов, чиито усилия са насочени в една-единствена посока - да опазят планината от безумната приватизация, да я съхранят "дива", а не застроена, отбелязват от СФФ.

Идеята за филма е на Иван Попйорданов. Оператор е Орлин Руевски, продуцент - "Гала филм".

"Неслучайно Българският хелзинкски комитет направи "Човека от Орлов мост" Герой на 2012 година - казват продуцентите Галина Тонева и Кирил Кирилов. - За нас филмът е важен с това, че показва на обикновените хора как могат да отстояват правата си, че те са важните, че правителствата и общините съществуват, за да осигуряват на гражданите условия за добър живот в тяхната държава. Както казва един от героите на филма: да се държим като граждани, които знаят своите права по конституция - това е демокрацията!".

СФФ ще се състои от 7 до 24 март в София и по традиция ще има специални издания в Бургас, Пловдив и Варна. Допълнителни програми от 1 март и след 25 март представят ретроспективи и паралелни събития. Прожекциите в столицата са в зала 1 и кино "Люмиер" на НДК, Дома на киното, Синема сити, Евросинема, "Червената къща" и Гьоте институт.

В програмата са около 150 пълнометражни игрални и документални филма и над 70 късометражни, обединени в рубриките Международен конкурс за първи и втори игрален филм, Големите награди, Киното днес - Майсторите, Киното утре - Откритията, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Конкурс за късометражно кино, Кино и вино и други.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

КНСБ предупреждава за ефективни протести в здравеопазването

За ефективни протести предупреждават от КНСБ, ако работодателските организации продължат да отказват участие в преговорите за нов колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване".  В писмо до президента, служебния премиер и здравния министър от синдиката посочват, че представители на КРИБ и БСК са заявили категорично нежелание да участват..

публикувано на 10.05.24 в 17:14

Около площад "Александър Невски" подменят изсъхнали липи с нови

По време на регулярните огледи за текущото състояние на дървесната растителност в София, на площада при храм-паметника "Св. Александър Невски" експерти от дирекция "Зелени системи" са констатирали дървета в лошо състояние, съобщават от Столичната община. Липите са напълно изсъхнали или с едроразмерни изсъхнали клони, повреди по кората на стъблото..

публикувано на 10.05.24 в 15:07

За над 10 000 деца от София няма места в детските градини и ясли

За над 10 000 деца от София към днешна дата няма места в детските градини и ясли.  Близо 24 000 са децата, които кандидатстват за място, като на първото класиране днес са допуснати малко над 11 000.  Публикуват първото класиране за детските градини и яслите в София за следващата учебна година Над 3 000 са незаетите места, за които..

публикувано на 10.05.24 в 12:17

Задържаха кандидат-депутат в София, отказал проба за наркотици

В София 48-годишен кандидат-депутат е отведен от полицията, след като е отказал да спре на полицейски сигнал. Инцидентът е станал късно снощи в столицата. Мъжът е отказал и проба за наркотични вещества, както и е обяснил, че има имунитет като кандидат-депутат. От МВР уточняват, че мъжът не е известен на полицията. Случаят е..

публикувано на 10.05.24 в 11:23

Транспортната комисия в СОС заседава заради движението по бул. "Витоша" и "Патриарха"

Комисията по транспорт към Столична община ще заседава днес от 10:00 ч. заради реорганизацията на движението в центъра на София. Комисията е оглавявана от Иван Таков от БСП и се събира специално да разгледа новите правила по булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен", където бяха изградени велоалеи, а местата за паркиране..

публикувано на 10.05.24 в 08:14

Започва предизборната кампания за вота 2 в 1

Официално в полунощ започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за народни представители в следващия парламент, и за български евродепутати. Тя ще продължи до полунощ на 7 юни. Кампанията стартира 30 дни преди изборният ден, и се води на български език. Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети,..

публикувано на 10.05.24 в 07:56

Столичният инспекторат извърши над 770 проверки за замърсяване

От началото на април на територията на Столичната община екипите на Столичния инспекторат са извършили 742 проверки на строителни обекти и още 30 на други потенциални замърсители на околната среда. Контролът е свързан със замърсяване на общински терени от строителни дейности и други работни процеси, от които следва замърсяване. Най-често..

публикувано на 09.05.24 в 18:03