Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР предлага природният газ да поевтинее с 3,89%, а парното в София – с 3,83 на сто

Цената на природния газ да се понижи с 3,89 процента от 1 април и да бъде в размер на 630,94 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС, предлага работната група на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Докладът е
публикуван на сайта на ДКЕВР.

В своето заявление към ДКЕВР дружеството "Булгаргаз" бе предложило цената на природния газ за второто тримесечие на 2013 г. да бъде намалена с 3,22 процента до 635,35 лв. за 1000 куб. метра без акциз и ДДС. Сега действащата цена е 656,47 лв. за 1000 куб. метра.

Според изчисленията на регулатора, с намалението на цената на синьото гориво ще бъде понижена и цената на топлинната енергия и преференциалната цена на електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите по комбиниран способ. От регулатора предвиждат цените на парното да бъдат намалени с различен процент за различните топлофикации, като най-голямо е намалението при "Топлофикация Бургас" - 6,54 на сто.

Работната група на ДКЕВР предвижда при "Топлофикация София" понижението на цената на топлинната енергия да е с 3,83 на сто, при пловдивската "ЕВН България Топлофикация" намаление на цената от 4,92 на сто, за "Топлофикация Плевен" изчисленото от работната група намаление е 6,48 процента. За останалите топлофикации, работещи с природен газ, намалението е също от
порядъка на 4-5 процента, като почти без промяна предвиждат от регулатора да останат цените за "Топлофикация Русе" и "Топлофикация Перник".

От ДКЕВР съобщават, че председателят на комисията Евгения Харитонова свиква заседание на обществения консултативен съвет към ДКЕВР, на което да бъдат разгледани докладите на работната група за нови цени на природния газ и парното. Заседанието ще се състои на 22 март , петък, в сградата на ДКЕВР.

Очаква се през следващата седмица регулаторът да проведе и открито и закрито заседания и да вземе окончателно решение за цените на газа и парното.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приказни герои от 51-во СУ "Елисавета Багряна" се возят с трамвай №10

По трамвайна линия 10 тръгна приказен трамвай, нарисуван от ученици в 51-во средно училище "Елисавета Багряна". Утре може да видите „Трамвая на приказките“ по линията на № 15, уточняват от Центъра за градска мобилност. Той е част от проекта "Разкажи ми приказка!" и става част от превозните средства, които всеки ден се използват. Ще се..

публикувано на 29.05.24 в 16:03

Съдът с четвърти опит за старт на делото за катастрофата край Своге

Шест години след тежката автобусна катастрофа край Своге, в която загинаха 20 души, а други 10 пострадаха тежко, Софийският окръжен съд ще направи четвърти опит да даде ход на делото.  Освен шофьора на автобуса, прокуратурата изпрати на съд и пет длъжностни лица. На 25 август 2018 автобусът, превозващ членове на пенсионерски клуб от..

публикувано на 29.05.24 в 12:15

Пострадалият при катастрофата на Централна гара е в стабилно състояние

Нощта е преминала спокойно за пациента, който беше хоспитализиран в "Пирогов" след снощния инцидент на Централна гара - София. Мъжът е в стабилно състояние, съобщиха от лечебното заведение. Днес предстои диагностично уточняване на здравния му статус. Продължават закъсненията на влакове след вчерашната катастрофа в София Във вторник вечерта в..

публикувано на 29.05.24 в 10:29

Продължават закъсненията на влакове след инцидента на Централна гара - София

В София се разследват причините за инцидента на Централна гара, при който маневрен локомотив удари пътнически влак. Гвоздейков: Не е имало челен сблъсък между двата влака Една от версиите е, че ударът е предизвикан след внезапно прилошаване на машинист. При инцидента пострадаха общо 12 души. Четирима от тях бяха откарани за преглед в различни..

публикувано на 29.05.24 в 08:11

Шестима души са с леки наранявания след инцидент на Централна гара - София

Не е имало челен сблъсък между двата влака на Централна гара - София около 16.40 ч. Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков, който посети мястото на инцидента: "Влак, който е композиран на Централна гара и трябва да замине за Пловдив, и друг влак отзад, който прави маневра с три вагона, трябва да спре на дистанция зад него. На машиниста му..

публикувано на 28.05.24 в 18:41

Опознаване на метрото с посещения "зад кулисите" в Деня на детето

На 1 юни, между 10:00 и 15:00 часа , децата в София ще имат възможност да седнат на "горещия стол" в тренажора на "Метрополитен" в депо "Земляне" и да изпитат тръпката лично да управляват учебен влак .  Това съобщиха от "Метрополитен". Освен управлението на влаковете, децата ще посетят и халето, в което машините "спят" в депото , и ще се..

публикувано на 28.05.24 в 15:12

Обявяват резултатите от НВО на четвъртокласниците до 7 юни

Над 50 000 четвъртокласници положиха т. нар. "втора малка матура" по математика. Изпитът се проведе в над 1700 училища в страната.  Изпитът започна в 10.00 часа и продължи 60 минути. За учениците със специални образователни потребности бяха предвидени 30 минути повече.  Четвъртокласниците трябваше да се справят с общо 25 задачи.  "Според мен,..

публикувано на 28.05.24 в 13:33