Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството "няма нагласа" за увеличаване на цената на тока от 1 юли

Марин Райков е поискал проверка на Енергийния системен оператор за да се разбере, защо енергията от някои "скъпи централи" се въвежда приоритетно в енергийната система пред енергията от други централи, които произвеждат по-евтин ток. Пред журналисти в МС днес той посочи, че в областта на енергетиката се очаква проверка от европейски експерти на цялата верига - от законодателство до производство и потребление. Нашите партньори идват по наша молба за да видим къде е късото съединение в системата" и резултатът може да бъде само един - по-малък натиск върху разходите на гражданите.

Правителството "няма нагласа" за увеличение на цената на тока от 1 юли, заяви премиерът Марин Райков. Сигурен съм, че има резерви и трябва анализ да се види дали вдигането на цената е разумно и възможно, каза Райков. Естествено, че ДКЕВР ще реши но нашата нагласа не е никак позитивна по хипотеза за вдигане на цената на тока, каза Райков.

Запитан от журналист как е възможно да има електроцентрали, които отчитат работа по 32 часа в денонощието министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев потвърди, че има ВЕИ-централи, които формално са работили повече от 24 часа в денонощието. Тази информация е дошла след проверка на НЕК по насрещни плащания заявени от електроразпределителните дружества. Проверката продължава, подчерта министърът.

В момента има работна група за състоянието на мините и на цената на въглищата. Търси се възможност за преструктуриране на разходите и тогава ще се види дали може да се вдигне цената на въглищата. Има много външни разходи в тази дейност, които могат да бъдат съкратени, каза министър Василев.

Ако някой реши да спре мините в този дъждовен сезон ще трябва да се оправя с отводняването им, което е трудно и затова призовавам подобни средства за натиск дори да не се обмислят, заяви премиерът Райков.

Въпросът за АЕЦ "Белене" не е нужно да се обсъжда - нееднократно казахме, че производството е около 12 хиляди мегавата, консумацията на ток е от мощности за 4700 мегавата, а износът е за мощности от 300 мегавата, каза още премиерът Райков.

Всички проблеми в нашата енергетика са свързани с няколко проблема - първият е огромното свръхпроизводство, вторият е свързан със структурата на микса, който влиза в енергийната система и присъствието там на много скъпа енергия не само от ВЕИ-та, а и на кафявата енергия", а на трето място - и там вероятно е основният проблем, е изключително ниската енергийна ефективност, каза Райков.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:53
Васил Терзиев

Столичният кмет категоричен: Ако бъдем осъдени – глобите ще ги платя лично!

Столичният кмет Васил Терзиев обяви, че ако съдът реши, че трябва Столичната община да бъде глобена за промяната в организацията на движението в центъра на София, той лично ще плати глобата. "Ситуацията е безумна. От един малък проблем стана голям. Ние сме се съобразили с решението и спряхме работа. Не е поставено нито едно ново колче и няма..

публикувано на 28.06.24 в 10:11

В София се живее по-добре от м.г., а Виена пак е най-добрият град за хората

София е на 103-то място в световна класация със 173 града, в които животът е най-добър. В сравнение с 2023-а, българската столица се изкачва с 5 позиции в годишното подреждане на британското сп. "Икономист" (The Economist). За поредна година Виена оглавява престижната класация (2018-20 г. и след 2022 г.). Индексът оценява условията за..

публикувано на 27.06.24 в 17:37

Зарибиха реките Бистрица и Искър с балканска пъстърва

С около 10 хиляди екземпляра балканска пъстърва бяха зарибени реките Бистрица и Искър в селата Говедарци, Радуил и Марица, Бели Искър, както и в самия Самоков. Това се прави традиционно всяка година по повод 27 юни - Ден на риболова. Рибите в реките в Самоков пуснаха децата от училищата и детските градини, заедно с кмета на община Самоков..

публикувано на 27.06.24 в 16:46

Въвеждат режим на водата в Радомир

Режим на водата въвеждат в Радомир. Заповедта ще бъде готова още днес, каза кметът Кирил Стоев. Заради честите аварии по довеждащия водопровод водоподаването в града е нарушено. "12 аварии е имало по водопровода само от петък досега. Половината град е без вода", каза кметът. Съгласно подготвената заповед за въвеждането на режим, временно вода ще се..

публикувано на 27.06.24 в 14:25
Благовест Георгиев прави изявление преди заседанието на Столичния общински съвет (СОС) на 27 юни 2024 г.

Благовест Георгиев: Няма да подавам оставка от СОС

Общинският съветник Благовест Георгиев, чието име нашумя след участието му в катастрофа през април, няма да подава оставка. Тя беше поискана от колегите му, които го изключиха от всички комисии с негово участие, в това число и по пътна безопасност. Общински съветник от София – участник в катастрофа. Опитал да напусне местопроизшествието..

публикувано на 27.06.24 в 13:39

МВР ще глоби Столичната община, че не отменя новата организация на движението в центъра

МВР ще глоби Столичната община между 2000 и 7000 лева за неизпълнение на съдебното решение, с което беше отменена новата организация на движението в центъра на София. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов: "Срокът, който сме дали, е до днес. Тук нищо не се случва. Това, което предстои от наша страна, е санкция по Закона за движение по..

публикувано на 27.06.24 в 13:05