Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес започна втората глобална седмица по пътна безопасност на ООН

Снимка: БГНЕС
Днес в страната започна втората глобална седмица по пътна безопасност на ООН. При изключително нисък граждански интерес в организираната от Българския червен кръст, КАТ и Столичната община акция, бяха представени полезни съвети за оказване на първа помощ след пътен инцидент, както и демонстрация с т.нар. "алкохолни очила", представящи състоянието на нетрезвите шофьори. Симеон Белев беше в парка пред НДК заедно с младите доброволци от БЧК.

"Съответно кметът на София издава по едно удостоверение, че те са сертифицирани доброволци и след това ги ползваме ефективно при гасене на горски пожари и на пожари където има нужда от повече хора. Това са хората, които са обучени, останалите доброволци, които идват за участие при пожари са със желанието да помогнат и нека да не се обиждат, когато не можем да ги пуснем с голи ръце да отидан пожар без да са обучени."

Председателят на Асоциацията на пострадалите при пътни инциденти Владимир Тодоров пръв опита ефекта на алкохолното замайване чрез специални очила, които бяха осигурени за всеки, искаш да разбере колко е опасно да шофираме в нетрезво състояние.

"Май месец е акцентът, освен че е глобалната седмица за пещеходна безопасност, това е и седмицата на абитуриентските балове! Един добър повод да отправим призив за това, че е недопустимо младите хора забавлявайки се да нарушават правилата на движение."

В края на седмицата КАТ- Пътна полиция ще даде пресконференция, на която ще представи за поредна година акцията "Абитуриенти".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: Национален музей „Земята и хората“

Какви събития да очакваме в Националния музей „Земята и хората“ през октомври

Четири изложби, четири музикални събития и XXXII Софийско изложение на скъпоценни камъни , минерали и фосили са предвидени в програмата на Националния музей „Земята и хората“ през октомври. Временните експозиции „Нови постъпления 2024“, „Зелената приказка на камъка“, „В чудния свят на конкрециите“- колекция на Ванюша Иванов, и „Умни минерали за умни..

публикувано на 27.09.24 в 14:50

Раздават безплатни контейнери за хранителни отпадъци

В кварталите „Симеоново“ и „Драгалевци“ в район "Витоша" и кв. "Вердикал" в "Банкя" от Столичната община ще раздават безплатни контейнери за хранителни отпадъци на домакинствата, съобщават от Столичния инспекторат. Пунктовете, на които ще се раздават съдовете, ще са открити от 10:00 ч. до 14:00 ч. на 28 и 29 септември (събота и неделя) на..

публикувано на 27.09.24 в 12:42

Започна строежът на стадион "Българска армия" в София

Строежът на стадион "Българска армия" в София започна със старта на изкопните дейности в съоръжението. Снощи след 20.00 часа, изпълнителят на втората фаза от строежа на бъдещия "армейски" дом разположи багери, фадроми, камиони и фургони на площадката в "Борисовата градина". Движението на техническите средства в парка ще се извършва, като се..

публикувано на 27.09.24 в 11:30

Българите взимат по-скъпи потребителски заеми

Българите взимат по-скъпи потребителски заеми, показват данните на БНБ. Въпреки че през август лихвата по тях се понижава с 0.13 процентни пункта до 9.27%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити – с 0.09 процентни пункта до 10.04%. На годишна база лихвата по кредити за потребление се е повишила от 8,66% през август 2023 г. на 9,27%..

публикувано на 27.09.24 в 10:29
Карлос Контрера

Карлос Контрера: Столичният автотранспорт е хронично недофинансиран

Столичният автотранспорт е хронично недофинансиран.  Това заяви пред БНР Карлос Контрера - общински съветник от ВМРО в СОС, след като вчера столичният кмет Васил Терзиев обяви, че сметките на дружеството са блокирани и предупреди, че ако то спре да работи, спира и градският транспорт в града. Причината е дълг за спорния ремонт на едно от..

публикувано на 27.09.24 в 08:56

От "Синя София" поискаха преименуване на площад "Св. Александър Невски"

Общинските съветници Вили Лилков, Иван Сотиров и Ивайло Йонков от "Синя София" внесоха доклад за преименуването на пл. "Св. Александър Невски" с името пл. "Св. Иван Рилски", съобщават от пресцентъра на Столичния общински съвет. В доклада се посочва, че площадът е най-представителното публично пространство на София, което обединява емблематични православни..

публикувано на 26.09.24 в 18:35

Подмениха пътната настилка на кръстовището между бул. "Владимир Вазов" и ул. "Тодорини кукли"

Изцяло е подменена пътната настилка на кръстовището между бул. "Владимир Вазов" и ул. "Тодорини кукли" в "Подуяне", съобщи кметът на района Кристиян Христов. С цел да не се затруднява движението, ремонтите дейности са извършени в почивния 23 септември, добавя той. "По мое настояване, вместо обичайното "кърпене" на дупки, преасфалтирахме..

публикувано на 26.09.24 в 15:49