Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгна делото срещу бившия директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова

Снимка: архив, БНР

В Софийски градски съд започна делото срещу бившия изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова. Разследването срещу нея започна в разгара на скандала с чиновническите бонуси по времето на кабинета "Борисов". Тя е обвинена, че сама си е разписала 48 000 лева във вид на допълнително материално стимулиране.

Цялото обвинение е за общо 53 хиляди лева, а останалите 5 хиляди лева, според обвинителния акт, Николова е разпределила в края на 2011 година между трима други служители на Агенцията. Още двама са подсъдимите по делото – специалистът Дирекция "Връзки с обществеността" и финансовият директор на Агенцията.

Съдът не допусна иск в размер на 53 хиляди лева, който внесе юристконсултът на Агенцията по вписванията, заради неяснота и неконкретика, тъй като претенцията за сумата е тя да се подели солидарно между тримата подсъдими, а не е описано точно кой колко е ощетил Агенцията.

Делото започна с разпит на бившия зам.-правосъден министър Венета Петрова, която беше част от екипа на Маргарита Попова. Петрова заяви, че е реагирала остро като е научила, че Николова си е самоподписала заповеди за бонуси, но подсъдимата й отговорила тогава, че такава била практиката от години.

Показания даде и бившата заместничка на Николова, Галена Славова, получила 2500 лева бонуси през 2011 година. Това е станало със заповед на Николова, а не на правосъдния министър. Самата Славова обясни, че това много я е изненадало, защото ставало за първи път, но не се е замислила дали е законно и похарчила парите, тъй като имала много кредити. Разпитът на свидетели по делото продължава.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Линията на бедност става 638 лв. през 2025 г.

Линията на бедност през 2025 г. ще бъде 638 лв. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание. Размерът й ще се повиши със 112 лв., или с 21,3% в сравнение с 2024 г. Новият размер на линията на бедност ще окаже благоприятно въздействие върху уязвимите и най-нискодоходните групи от населението.С увеличаването й ще нараснат обвързаните с нейната..

публикувано на 27.09.24 в 16:32

Кметът на Перник Станислав Владимиров сигнализира, че р. Струма е била "отровена"

Река Струма потече оранжева в района на Перник като замърсяването е от късния следобед вчера. С гневен пост в социалната мрежа кметът Станислав Владимиров изрази възмущението си от нехайството на институциите. "Река Струма бе отровена тази нощ. Държава няма! Сигнализирах веднага министъра на околната среда и водите, няма да направят НИЩО тази нощ...

публикувано на 27.09.24 в 15:11
Снимка: Национален музей „Земята и хората“

Какви събития да очакваме в Националния музей „Земята и хората“ през октомври

Четири изложби, четири музикални събития и XXXII Софийско изложение на скъпоценни камъни , минерали и фосили са предвидени в програмата на Националния музей „Земята и хората“ през октомври. Временните експозиции „Нови постъпления 2024“, „Зелената приказка на камъка“, „В чудния свят на конкрециите“- колекция на Ванюша Иванов, и „Умни минерали за умни..

публикувано на 27.09.24 в 14:50

Раздават безплатни контейнери за хранителни отпадъци

В кварталите „Симеоново“ и „Драгалевци“ в район "Витоша" и кв. "Вердикал" в "Банкя" от Столичната община ще раздават безплатни контейнери за хранителни отпадъци на домакинствата, съобщават от Столичния инспекторат. Пунктовете, на които ще се раздават съдовете, ще са открити от 10:00 ч. до 14:00 ч. на 28 и 29 септември (събота и неделя) на..

публикувано на 27.09.24 в 12:42

Започна строежът на стадион "Българска армия" в София

Строежът на стадион "Българска армия" в София започна със старта на изкопните дейности в съоръжението. Снощи след 20.00 часа, изпълнителят на втората фаза от строежа на бъдещия "армейски" дом разположи багери, фадроми, камиони и фургони на площадката в "Борисовата градина". Движението на техническите средства в парка ще се извършва, като се..

публикувано на 27.09.24 в 11:30

Българите взимат по-скъпи потребителски заеми

Българите взимат по-скъпи потребителски заеми, показват данните на БНБ. Въпреки че през август лихвата по тях се понижава с 0.13 процентни пункта до 9.27%, а годишният процент на разходите (ГПР) по тези кредити – с 0.09 процентни пункта до 10.04%. На годишна база лихвата по кредити за потребление се е повишила от 8,66% през август 2023 г. на 9,27%..

публикувано на 27.09.24 в 10:29
Карлос Контрера

Карлос Контрера: Столичният автотранспорт е хронично недофинансиран

Столичният автотранспорт е хронично недофинансиран.  Това заяви пред БНР Карлос Контрера - общински съветник от ВМРО в СОС, след като вчера столичният кмет Васил Терзиев обяви, че сметките на дружеството са блокирани и предупреди, че ако то спре да работи, спира и градският транспорт в града. Причината е дълг за спорния ремонт на едно от..

публикувано на 27.09.24 в 08:56