Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР: Промяна в цената на тока ще има едва след поправки в Закона за енергетиката

Снимка: Архив, БГНЕС
От 1 юли 2013 г. няма да има решение за цените на електроенергията, а ще се изчака новият парламент да приеме поправки в Закона за енергетиката, които да регламентират нов модел на формиране на тарифите в енергетиката и от по-късна дата да се приеме промяна, която вероятно ще е към минимално поскъпване.

Това стана ясно от думите на председателя на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова.

На практика ние вече излязохме от процедурата да се променят цените на електроенергията от 1 юли, но съм почти убедена, че първото нещо, с което ще се занимават депутатите, ще са промените в Закона за енергетиката“, каза Харитонова, цитирана от БТА.

Според сегашното законодателство цените в електроенергийния сектор се определят веднъж в годината и влизат в сила от 1 юли и важат за следващите 12 месеца. В края на май-началото на юни обикновено ДКЕВР излиза със свой проект на решение на цените за мини, ТЕЦ-ове, АЕЦ, възобновяеми източници, НЕК, "Електроенергийния системен оператор" и крайните снабдители ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-Про". Миналата седмица обаче Харитонова каза, че внесените от тях предложения математически вдигат цената на тока с 40 на сто, а след преразглеждане на заявките комисията е стигнала до сметката, че поскъпването ще е 16 процента, което бе определено като "безумие" от шефа на ДКЕВР.

Сега тя коментира, че вероятно на по-късен етап, след одобрение на законовите промени, "ще има минимално увеличение". Харитонова припомни, че само от заявките за зелена енергия се формират разходи за системата от 1,2 млрд. лв. за следващия ценови период. Някой трябва да ги плати, а това сме всички ние плюс индустрията, коментира тя.

Регулаторният шеф посочи още, че промяната на формирането на енергийния микс за бита се налага и от излизането на фирмите, ползващи ток средното напрежение, на свободния пазар от 1 юли, където сами трябва да си търсят откъде да купуват енергия. Така като се има предвид, че НЕК трябва да купува задължително енергията от възобновяеми източници, тежестта върху свития регулиран пазар става прекалено голяма

"Ако трябва да се разпредели само върху регулирания пазар, това ще бъде страшно и не трябва да бъде допускано", каза Харитонова. Тя припомни предложението си от миналата седмица свободният пазар също да бъде задължен да купува енергия от слънце, вятър и биомаса.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В район "Оборище" ще се проведе инициативата "Спортувам, за да живея"

На 5 октомври 2024 г. стартира инициативата "Спортувам, за да живея", която ще се проведе на откритите пространства на Първа английска езикова гимназия и парка "Заимов", в партньорство със СО-район "Оборище". Инициатвита е на на Сдружение "Българско общество  на пациентите с пулмонална хипертония". Датата съвпада с отбелязването на Европейския..

публикувано на 04.10.24 в 13:55

Няма пряка опасност за страната ни, но може да се очаква мигрантска вълна

Всички участници в Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) изразиха своята загриженост от ескалацията на конфликтите в Близкия изток и се присъединяваме към призивите за деескалация на напрежението и недопускането на въвличането на други страни. "Консултативният съвет обсъди рязкото влошаване на средата за сигурност в региона на Близкия..

публикувано на 04.10.24 в 13:54
д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на НЗОК д-р Глинка Комитов

Почина бившият управител на Националната здравноосигурителна каса и директор на Столичната здравноосигурителна каса д-р Глинка Комитов. Кончината на д-р Комитов е настъпила на 3 октомври, информират от НЗОК. Д-р Комитов бе управител на НЗОК в периода 17.03.2015 – 05.07.2017 г., и. д. директор на НЗОК от 24.01. до 07.03.2003 г. Бил е..

публикувано на 04.10.24 в 13:28

Неблагоприятни са условията за туризъм в планините

През днешния ден са неблагоприятни условията за туризъм в планините, съобщават от Планинската спасителна служба (ПСС) на БЧК. Времето е ветровито и има разкъсана облачност. В по-високите, открити, части е доста ветровито. Има вероятност в западната част на България в планините да превали дъжд. Няма данни за инциденти с туристи през изминалото денонощие.

публикувано на 04.10.24 в 10:24

Започват доставките по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Започват доставките на плодове, зеленчуци, мляко и млечни продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", а днес е последният срок от обявения допълнителен прием, в който кандидатите за доставчици могат да подават документи за одобрение. Допълнителният прием се прави с цел да бъдат обхванати повече учебни заведения 95 доставчици..

публикувано на 04.10.24 в 08:11

Подпомагат столичния градски транспорт със заем от 15 млн. лева

С 15 милиона лева заем ще бъдат подпомогнати общинските дружества за авто и електротранспорт в София. Около тази сума се обединиха общинските съветници, които с 52 гласа "за" подкрепиха предложението на кмета Васил Терзиев: "Това, което направихме, е, че със съгласие между всички групи е да увеличим средствата от 6 на 15 милиона, за да може да работим..

публикувано на 03.10.24 в 16:27

Питайте ме! - кани кметът на столичния район "Изгрев" Делян Георгиев

Кога ще се въведе "Зелена зона" в кв. "Изток"? Това е един от първите въпроси, които жители на район "Изгрев" задават на кмета си д-р Делян Георгиев. Той е обявил възможност за задаване на въпроси по повод новата регулярна рубрика на общинската администрация "Попитай кмета", в която утре от 11 ч. районният кмет ще отговаря на живо във..

публикувано на 03.10.24 в 14:52