Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданско сдружение възстанови паметната плоча на Константин и Димитър Миладинови в София

Снимка: БГНЕС
Гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер" е възстановило паметната плоча на братята Константин и Димитър Миладинови в София, съобщиха от сдружението.

Паметният знак е бил поруган на 2 август, в деня, в който се чества Илинденско-Преображенското въстание, а една година преди това е бил поруган и паметникът на епископ Йосип Щросмайер - издателят на сборника на братя Миладинови "Български народни песни", който е в съседство на плочата, се напомня в съобщението.

От сдружението честитият днешния празник на Съединението на всички българи в и извън пределите на България.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бедствено положение обяви кметът на Община Божурище

Частично бедствено положение е обявено в няколко населени места в Община Божурище. Това стана със заповед на кмета Георги Димов. Бедственото положение е в сила от 19.00 часа снощи за селата Хераково, Златуша, Храбърско, местност "Старо село" и квартал "Черна бара". Въвежда се в действие общинският план за защита при бедствия.

публикувано на 23.05.24 в 12:09

Шествие на близки на загинали на пътя започна от "Цариградско шосе"

Близки на загинали на пътя провеждат автошествие в столицата, което започна от "Цариградско шосе".  Към тях се присъединяват и протестиращите срещу новата организация на движението в центъра на София, които настояват за оставката на кмета.  Между 150 и 250 автомобила се очаква да се включат в автошествието, като се очакват сериозни..

публикувано на 23.05.24 в 12:02

230 сигнала след бурята, отводняваха 18 екипа, включиха се доброволци

230 сигнала са подадени на телефон 112 заради обилните валежи и градушка в София вчера. 34 сигнала пък има в контактния център на Столичната община. Това обяви кметът Васил Терзиев. Той обясни, че екипите на Аварийната служба, Пожарна безопасност и защита на населението, Столичния инспекторат и почистващите фирми бяха мобилизирани и работиха..

публикувано на 23.05.24 в 10:16

СОС заседава за лифта до Витоша и организацията на движението в центъра

Две извънредни заседания на Столичния общински съвет свиква днес председателят му Цветомир Петров. Причините - спирането на лифта до Витоша и новата организация на движение в центъра на София, между булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" и улица "Фритьоф Нансен". Общинските съветници в София ще изясняват обстоятелствата в периода..

публикувано на 23.05.24 в 07:45

Град като лешник падна в София

Проливен дъжд с гръмотевици и градушка се изсипаха този следобед над София и региона. Силен дъжд наводни улици и булеварди в районите "Младост" и "Студентски" в София. В ж.к. "Студентски град" има счупени стъкла на коли. На телефоните на Столичната община са получени сигнали за завирявания. Четири екипа на аварийното звено са на..

публикувано на 22.05.24 в 17:15

Откриха реновирания филиал "Люлин" на Столичната библиотека

С Дни на книгата и четенето , посветени на най-българския празник 24 май, Столичната библиотека отбелязва 40 години от откриването на своя първи филиал в най-големия район на София – "Люлин". Филиалът на Библиотеката на София посреща юбилея с изцяло реновирани комфортни библиотечни и читателски пространства – за художествена литература,..

публикувано на 22.05.24 в 13:44
Ако оставите едрогабаритни отпадъци не когато е денят за съответния район, подлежите на санция

Улесняват софиянци с пунктове за отпадъци от мебели и матраци

Пунктове за събиране на отпадъци от мебели и матраци от домакинствата ще бъдат организирани в 13 района на София, съобщават от Столичния инспекторат.  Гражданите ще могат да се възползват от предоставеното улеснение, като оставят непотребните си мебели и матраци до сивите контейнери за смесен битов отпадък в точно определени дни по график за..

публикувано на 22.05.24 в 11:59