Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отец Ангел, предстоятел на храма "Света София": Няма друга столица, която да носи името на Христа

Снимка: БГНЕС
Няма друга столица, която да носи името на Христа, заяви пред БГНЕС отец Ангел, предстоятел на храма "Света София" в столицата и протосингел на Софийската света митрополия.

"Света София" е храм, построен много преди да бъде създадена българската държава, един от най-древните храмове в Европа. Нашата радост е тази, че този храм дава името и на нашата столица, София, премъдростта, второто лице на Светата троица, Божественият логос, самият Иисус Христос. Ние имаме гордостта да кажем, че живеем в Христовия град, няма друга столица, която да носи името на Христа, отбеляза предстоятелят на храма.

"В днешния ден почитаме паметта на онези мъченици, отдали живота си за Христовата вяра, малките Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София", напомни той и добави: "В тези имена е скрито цялото богословие на Христовата църква. Онова, към което винаги сме се стремели да изградим, тази истинска, чиста, динамична вяра, вяра, чрез която както казва апостолът, ще угодим на Бога. Не може християнин да няма надежда за всичко онова, което му предстои. Ние живеем под покрова на Господ и вярваме, че ще преодолеем всяка една трудност, която се изправя пред нас, не защото имаме силите, а защото имаме надеждата, че Бог ще ни помогне. Най-важното е любовта. Самият Бог е любов. Стремим се към това да обичаме Бога, да обичаме ближните си. Тогава, когато всички столичани изградят тези добродетели в себе си, аз съм убеден, че ще получат и премъдростта, онази, към която се стремим всички".

"Св. София стана мъченица заради това, че нейните деца бяха посечени, тя не издържа тази мъка и се представи пред Господа. София е мъченицата на своите деца. Всички знаят за онези три века на християнството, в които поради неразбирането и преследването на чистата вяра от римските императори, множество християни са подложени на мъчения. Това е багреницата, с която се облече Христовата църква, напоена с кръвта на множество мъченици, едни от които са и Вяра, Надежда и Любов и тяхната майка София", припомни отец Ангел.

Църквата "Св. София", приела името на Божията Премъдрост, е най-старият паметник на ранната християнска епоха на Балканите, символ на миналото и вечността на град София. Първите разкопки в основите на църквата "Св. София" през 1893 г. и последващите - през 1910-1911 г. и втората половина на ХХ в., откриват зидове на още няколко храма-предшественици със същото име. Едни археолози споменават три, други - пет.

Историята на храма започва с построяването на гробищна еднокорабна църква с размери 10,10 м на 4,65 м недалеч от укрепените крепостни стени на римска Сердика (Сардика), днешна София, на възвишение в източната част на некропола. Това станало по времето на император Константин Велики - скоро след издадения от него през 313 г. Милански едикт. Самият император често посещавал града, казвайки: "Моят Рим е Сердика!" От този параклис се е запазил част от мозаичния под, а олтарната мозайка, представяща райската градина, днес се пази в Националния археологически музей. Вероятно църквата е била разрушена от нападението на вестготите в края на IV в. Безспорното е, че този храм поставя началото на строителството на християнски храмове в Сердика.

Повечето народни предания за построяването на първия храм "Св. София" са свързани с легендата за принцеса София, наследница или родственица на Константин Велики. Дошла болна в Сердика, излекувала се, останала в града и за благодарност съградила църквата, а след смъртта си била погребана в нея. Литературните легенди свързват изграждането на "Св. София" с император Юстиниян 1 (527-565 г.). В действителност през първата половина на VI в. по заповед на императора се възстановяват крепостните стени на Сердика и отново се издига върху двувековните основи разрушената сграда на "Св. София". Този градеж оформя сегашната църква.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пострадалият при катастрофата на Централна гара е в стабилно състояние

Нощта е преминала спокойно за пациента, който беше хоспитализиран в "Пирогов" след снощния инцидент на Централна гара - София. Мъжът е в стабилно състояние, съобщиха от лечебното заведение. Днес предстои диагностично уточняване на здравния му статус. Продължават закъсненията на влакове след вчерашната катастрофа в София Във вторник вечерта в..

публикувано на 29.05.24 в 10:29

Продължават закъсненията на влакове след инцидента на Централна гара - София

В София се разследват причините за инцидента на Централна гара, при който маневрен локомотив удари пътнически влак. Гвоздейков: Не е имало челен сблъсък между двата влака Една от версиите е, че ударът е предизвикан след внезапно прилошаване на машинист. При инцидента пострадаха общо 12 души. Четирима от тях бяха откарани за преглед в различни..

публикувано на 29.05.24 в 08:11

Шестима души са с леки наранявания след инцидент на Централна гара - София

Не е имало челен сблъсък между двата влака на Централна гара - София около 16.40 ч. Това съобщи министърът на транспорта Георги Гвоздейков, който посети мястото на инцидента: "Влак, който е композиран на Централна гара и трябва да замине за Пловдив, и друг влак отзад, който прави маневра с три вагона, трябва да спре на дистанция зад него. На машиниста му..

публикувано на 28.05.24 в 18:41

Опознаване на метрото с посещения "зад кулисите" в Деня на детето

На 1 юни, между 10:00 и 15:00 часа , децата в София ще имат възможност да седнат на "горещия стол" в тренажора на "Метрополитен" в депо "Земляне" и да изпитат тръпката лично да управляват учебен влак .  Това съобщиха от "Метрополитен". Освен управлението на влаковете, децата ще посетят и халето, в което машините "спят" в депото , и ще се..

публикувано на 28.05.24 в 15:12

Обявяват резултатите от НВО на четвъртокласниците до 7 юни

Над 50 000 четвъртокласници положиха т. нар. "втора малка матура" по математика. Изпитът се проведе в над 1700 училища в страната.  Изпитът започна в 10.00 часа и продължи 60 минути. За учениците със специални образователни потребности бяха предвидени 30 минути повече.  Четвъртокласниците трябваше да се справят с общо 25 задачи.  "Според мен,..

публикувано на 28.05.24 в 13:33

Голямо закъснение на влакове заради компютърен проблем на Централна гара - София

Софтуерен проблем с компютърната централизация за управлението на стрелките на Централната гара в София е причина за голямото закъснение на влаковете на гарата снощи, съобщиха от компанията "Железопътна инфраструктура".  В резултат на повредата някои от влаковете, сред които до Варна и Бургас, са се движили със закъснение до 2 часа. Аварията е във връзка..

публикувано на 28.05.24 в 11:37

Променя се движението на трамваи 11 и 12 и автобусна линия 29 по бул. "Рожен"

Във връзка с изпълнението на строителни дейности от днес до 17.10.2024 г. (включително) се променят маршрутите на част от трамвайните линии и една автобусна, движещи се по бул. "Рожен", съобщиха от Столичната община. Трамвайна линия № 11 ще се движи по маршрут от кв. "Княжево" до трамвайно ухо "Хюндай България" двупосочно. Трамвайни..

публикувано на 28.05.24 в 09:41