Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цацаров: Днес се очаква да бъде повдигнато обвинение срещу нападателя на 20-годишната Виктория

Снимка: БГНЕС

Днес се очаква да бъде повдигнато обвинение срещу нападателя на Виктория за грабеж, придружен с опит за убийство, каза пред БНТ главният прокурор Сотир Цацаров. Той съобщи, че има подозрения за извършване и на други престъпления от задържания алжирец Салахедин Бин Аладин, тъй като у него е намерен мобилен телефон, който е предмет на преден грабеж. В петък Софийска градска прокуратура ще му поиска постоянна мярка "задържане под стража", съобщи Цацаров.

Бин Аладин не е бежанец, той е влязъл на територията на България просто като имигрант, поискал е задействането на административните процедури от Държавната агенция по бежанците, ако трябва да бъда откровен – те са се позабавили, обясни главният прокурор.

Алжирецът устроил "някакъв свой бизнес с лица, предлагащи определени сексуални услуги, след което са последвали престъпления". Не мога да кажа коя институция е "проспала" тази свобода на алжиреца Салахедин Бин Аладин, мога да кажа само, че спрямо него е можело да бъдат задействани далеч по-бързо процедурите. Мога да кажа само, че едно е да предоставяш убежище на бежанци, съвсем друго е да приемаш нелегални имигранти и техните процедури да се точат доста време, каза главният прокурор.

При тази комуникация между институциите има голяма вероятност казусът "Боевски" да се повтори, посочи още Сотир Цацаров. Вече е създадена съответната организация, вчера имах разговори с представители на МВнР, за да бъде създаден постоянен канал на комуникация между нас. Недай си боже да се случи подобна ситуация като с медицинските сестри в Либия заради лоша комуникация и ние да го разберем от чужди медии, припомни Цацаров.

За имунитета на Сергей Станишев и делото срещу него заради загубването на седем секретни документа, главният прокурор обясни процедурата от тук нататък:

Има съгласие за продължаване – делото три пъти е влизало в Софийски градски съд и три пъти е връщано. Основателно или не връщането на съда не се коментира, заяви Сотир Цацаров.

Предстои разпит на три лица. Едно от тях е честният гражданин, който е намерил и предал първия документ – Алексей Петров, второто е лицето, комуто честният гражданин честно е предал документа, третото е лицето, което по това време е било шеф на ДАНС – г-н Сертов. Може би допълнителни разпити на г-н Станишев, обясни Сотир Цацаров. Това не е работа дори за месец. Предвиденото в закона наказание за това престъпление е глоба, каза още главният прокурор.

Има проверка, свързана с класифицирана информация, по случая с Христо Бисеров, която може да бъде готова до края на днешния ден. Тази информация е класифицирана и подлежи на анализ. По-късно през днешния ден има вероятност част от нея да стане публична, загатна Цацаров.

Към настоящия момент мисля, че разследващите са привлекли само Росен Желязков като обвиняем за костинбродските бюлетини. Не мисля, че акцията в Костинброд повлия на изборния резултат, освен че подейства като превенция на подобни намерения, каза още Сотир Цацаров. Той добави, че до края на годината делото срещу Филип Златанов заради "тефтерчето" трябва да влезе в съда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В София пуснаха всички градски чешми, които са в изправност, за ремонт са 25

Всички градски чешми в София, които са в нормална експлоатация, функционират ефективно и могат да се използват от гражданите и гостите в София, съобщават от Столичната община. На територията на общината има над 150 градски чешми, от които 110 са в експлоатация. В парковете и градините на София софиянци могат да използват през летните горещини..

публикувано на 31.05.24 в 18:53
Изгуленият Никола

Издирват 7-годишно момченце с аутизъм от Банкя

Момче с аутизъм е изгубено в района кв. "Градоман" в Банкя. Детето се казва Никола и е на 7 години, не говори. Облечено с кафяв панталон и синьо яке с качулка. Тази информация се споделя в десетки групи в социалните мрежи. За изчезването на детето е подаден сигнал и в столичното 9 РУ, потвърдиха за БНР от МВР. Екипи на..

публикувано на 31.05.24 в 14:09
Кметът Васил Терзиев и зам-кметът по транспорта оглеждат съоръжението заедно с експерти

Затворена е детелината на бул. "България" и Околовръстното, надлезът е за ремонт

Въвежда се аварийна организация на движението със затваряне на част от детелината на бул. "България" и "Околовръстния път", съобщиха от Столичната община. Оглед на надлеза на това кръстовище е показал, че е наложително да се спре движението на и под съоръжението. Констатацията на експертите е, че вследствие на експлоатацията на..

публикувано на 31.05.24 в 11:53

Откриха нелегална игрална зала в квартал "Факултета"

Столичната полиция провежда операция срещу престъпността и купуването на гласове. В рамките на акцията е открита нелегална игрална зала в квартал "Факултета". "Към настоящия момент се проверяват редица адреси, лица и обекти, за които имаме такива данни, като в хода на извършените до момента проверки е извършена такава на адрес в столичния..

публикувано на 31.05.24 в 11:07

Отбелязваме Световния ден за борба с тютюнопушенето

На 31 май отбелязваме Световния ден за борба с тютюнопушенето. Употребата на цигари е основна причина за появата на хронична обструктивна белодробна болест, от която страдат над 90 600 българи. През последните години броят им непрекъснато нараства, а честотата у нас е значително над средното за Европа и обхваща над 10% от населението. Данните..

публикувано на 31.05.24 в 08:06

Два лифта "Витошко лале" возят безплатно деца на 1 юни

Два лифта ще работят през цялото лято за туристи и колоездачи , съобщиха от "Витоша ски". С детски празник и безплатно ползване на лифтовете за децата до 14 години ще бъде даден символичен старт на летния сезон над столицата. Това лято в планината ще работят лифтовете "Витошко лале 1" и "Витошко лале 2" , с които лесно и бързо може да се..

публикувано на 30.05.24 в 15:39

Безплатна атракционна линия до Зоопарка за Деня на детето

Безплатна атракционна линия ще се движи на 1 юни, от 10 до 19 часа и ще превозва деца и родители от центъра на София до Зоологическа градина. Линията ще се обслужва с ретро автобуси на общинското предприятие Столичен автотранспорт, Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура" и Икарус 260 и 250 България. Интервалът на движение ще..

публикувано на 30.05.24 в 13:52