Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Предизвикай София“ - Столицата се включва с конкурс в надпревара на фондация „Блумбърг”

Снимка: Архив

София заяви участието си в „Предизвикателство за кметове” на фондация „Блумбърг“, съобщиха от пресцентъра на общината.

Столичната община ще участва в международния конкурс с идея, предложена от граждани и доразработена в екип с неправителствените организации „Трансформатори”, Група Град и UnderGara.

За целта стартира конкурсът „Предизвикай София“, в който възможност да представи своя иновативна идея за разрешаването на проблем на града има всеки гражданин или гражданска група. Проектите трябва да са насочени към едно от трите направления: социална среда, гражданско участие в управлението и мобилност.

Бяха проведени фокус групи по тези теми със специалисти в различни области.

От тези обсъждания произлязоха ключови въпроси като:

Как да направим София по-близка?
Социалната, а и архитектурната среда са изпъстрени с бариери, а някои от жителите се обособяват в групи и гета – т.нар. „джобове на бедност”. Идентификацията на „софиянеца” като пълноправен участник в неговия град липсва. Сближаването на хората – в блока, квартала, града – чрез доброволчество, местни и градски инициативи, чрез култура и взаимопомощ може да промени облика на града и да премахне социалното разделение.

Как да ревизираме системата – София 2.0?
Проблемите на градската среда в основата си са свързани с начина на управление на града: те са синдром на неговите проблеми. Каква трябва да бъде общината, как да се вземат решения и да се стимулира гражданското участие за постигане на консенсус спрямо визията за града? Начинът на взимане на решения и включването на гражданите в процесите са ключови за постигане на по-добра градска среда.

Как да се придвижваме бързо, лесно, умно и безопасно?
Разстоянията в града са големи и всеки е принуден да ги изминава, отделяйки време, за да работи, учи, почива, живее. Индивидуалните маршрути се пресичат с различни видове транспорт, които изискват своята инфраструктура. Как могат различните видове транспорт и начини на предвижване да функционират заедно, ефективно и с минимални нива на замърсяване?

Тези въпроси могат да служат за насока за конкурсните предложения, но ще се приемат и иновативни идеи извън заложените рамки.

Самите идеи ще се набират между 15 ноември и 6 декември 2013 г. В този период предстои провеждането на информационни срещи с граждани, в университети и други публични места. След обработка на идеите от техническа комисия и журито на конкурса ще бъдат поканени до 20 кандидата или екипи да представят своите идеи на публично събитие на 15-и декември. В рамките на събитието всеки ще трябва да представи своята идея в 10-минутна презентация, която ще бъде оценена от жури и публика. На 20-и декември ще бъде оповестен победителят в “Предизвикай София”, с чиято идея София ще кандидатства в конкурса “Mayors challenge”.

Победителят ще получи еднократна награда в размер на 10 000 лв. и се ангажира да предостави своята идея за кандидатстване в конкурса “Mayors challenge”, като ще бъде поканен да доразработи проектното си предложение с помощта на експерти от Столична община и неправителствения сектор. През април 2014 година международно жури ще избере 20 града финалисти от всички европейски кандидати, а през месец май 4 души от всеки екип-финалист ще участват в двудневна среща за доразработване и подсилване на идеите. На 31 юли финалистите отново ще изпратят своите детайлни предложения. На 5 октомври 2014 година ще се обявяват 5 победителя, от които един град печели голямата награда от 5 млн. евро, а други 4 града печелят по 1 млн. евро.

Състезанието „Предизвикателство за кметове“ се организира за втора поредна година от фондацията на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг „Bloomberg Philanthropies”. Миналата година в него участваха над 300 американски градa, а голямата награда от 5 млн. долара печели Провидънс с проект за подобряване на активния речник на деца от семейства с ниски доходи.

Тази година конкурсът се провежда в Европа и могат да участват всички градове с жители над 100 хил. души. Наградният фонд от 9 милиона евро ще бъде разпределен между 5 проекта, като най-добрият ще спечели 5 млн. евро.

Още информация - на сайта и на фейсбук страницата на инициативата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И София пледира за включването на културата в Глобалните цели на хилядолетието след 2030 г.

С активното си присъствие на 16-ата Годишна конференция на творческите градове на ЮНЕСКО в Португалия, София се заяви като пълноправен участник в глобалния диалог за мястото на културата в устойчивото развитие на градовете, съобщават от Столичната община. На затворена среща на кметове и заместник-кметове от над 100 града от Европа и света,..

публикувано на 05.07.24 в 12:32

Лисица и малките ѝ се настаниха в столична детска градина

Зам.-кметът на столичния район "Витоша" инж. Красимир Джамбазов е получил сигнал от управата на детска градина №160, намираща се в кв. "Драгалевци" за лисица и малките ѝ, които са намерили подслон в двора на институцията. Последвалата инспекция от страна на администрацията завърши с обезопасяването и заграждането на мястото. „Това е..

публикувано на 05.07.24 в 10:36

Гимназисти рисуват и разказват за софийски сгради - културни ценности

Млади художници ще изобразяват сгради със статут на културни ценности на няколко локации – две по ул. "Московска" и трета в артистичния "КвАРТал" (под бул. "Дондуков") като част от Проект за популяризиранена архитектурни ценности на София , съобщават от Столичната община. От 6 до 9 юли ученици от Националната гимназия за приложни..

публикувано на 05.07.24 в 08:07
Мирослав Боршош

Извънредно заседание на комисията по култура в СОС заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк .  Поканен е и кметът на София Васил Терзиев, който преди дни прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Според Мирослав Боршош мотивите за..

публикувано на 04.07.24 в 17:47

Джесика Ланг включи 120 черно-бели снимки в софийската си фотоизложба

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар", в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф. Първата ѝ изложба в България, която бе открита снощи, е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва близо 120 черно-бели снимки.  "Майстори на фотографията", издание 16,..

публикувано на 04.07.24 в 13:04

Софийската градска прокуратура решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:38
Протест на фармацевти в Бургас, 3 юли 2024 г.

Фармацевтите се срещат със здравния министър

Собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната каса. След това по искане на Българския фармацевтичен съюз в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща с министър Галя Кондева, представители на касата и Информационно обслужване. Вчера имаше протест..

публикувано на 04.07.24 в 08:11