Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:
newspapers

Гръцкият министър-председател Андонис Самарас смята, че следващите месеци ще са определящи за това дали Гърция, след шест години на рецесия, жестоки мерки за икономии и реформи и с висока безработица от 27 на сто, ще успее да направи завой към по-добро, пише австрийският в. Стандарт.

Във връзка с въпроса за евентуална нова европейска помощ за Гърция, премиерът Самарас уточнява, че страната няма нужда от нови заеми. Нови данни и документи за дейността на гръцката неонацистка партия "Златна зора" публикуват вестниците в Атина, след като в събота пред съда се явиха още трима нейни представители по обвинения в принадлежност към престъпна организация. 

В. Етнос отпечатва снимки, на които един от нейните представители Илиас Касидиарис "гали" автомат "Калашников". Показани са членове на "Златна зора" във военни униформи и с бойно снаряжение да отправят хитлеристки поздрав.

До началото на процеса пред Международния съд в Хага по обвинението на Хърватия за геноцид против Сърбия и контраиска на Сърбия останаха по-малко от два месеца, а шансовете двете страни да оттеглят исковете си и да се откажат от съдебен процес са все по-малко, пише вестник Данас. Анализаторите смятат, че решение за оттегляне на исковете би било най-разумно за двете страни, тъй като съдебният процес изисква големи финансови средства и несъмнено ще увеличи националното напрежение между сърби и хървати, пише Данас.

Предновогодишните терористични атентати във Волгоград предизвикаха засилване на мерките за сигурност в Русия, констатира Ведомости в редакционен коментар.

Експлозиите отнеха живота на 34 души, близо 70 бяха ранени. Волгоградска област не граничи с Краснодарския край, където се намира Сочи, но предполагаемият мотив на терористите практически съвпада с почти официалната версия на руските власти - това е заплаха срещу предстоящата олимпиада, пише вестникът. 

Руските пощи вече приемат колети за региона на игрите само в отворен вид. Забранено е в Сочи да влизат превозни средства от други градове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.