Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет години затвор получи таксиметровият шофьор за катастрофата на "Цариградско шосе"

Михаил Куртев
Снимка: БГНЕС
С присъда от девет години затвор и само за четири часа приключи делото за тежката катастрофа от миналия юли на столичното "Цариградско шосе". След като таксиметровият шофьор Михаил  Куртев се призна за виновен, процесът се гледа по съкратената процедура.

Според промяна в Наказателния кодекс от миналата година за смърт на пътя в пияно състояние наказанието е затвор от 5 до 15 години. Съдът оцени вината на Куртев на 13 години и половина и заради признатата вина намали наказанието на 9 години. От тях се приспадат двата месеца, в които той е бил в ареста. Ако никой не оспори размера на наказанието, до седмици Куртев може да започне да го изтърпява.

Дете и млада жена загинаха под таксито на Михаил Куртев. Майката на 25-годишната Станислава призна, че наказанието е нормално според българското законодателство, но е несправедливо:

За мен той е убиец и това е предумишлено убийство. Не е справедлива присъдата. Човек, който е отнел живота на двама души, който е направил инвалиди още няколко, който е осъдил всички, дори и тези, които не са били изобщо ранени - те са травмирани за цял живот психически, т.е. човек, който е разбъркал съдбите и живота на толкова много хора, няма как да бъде справедлива присъдата.


Куртев, който заяви, че съжалява, продължи да твърди, че е връхлетял върху автобусната спирка, защото е бил засечен, а не защото е бил пиян:

Реакцията ми щеше да бъде същата и ако бях трезвен. Исках да избегна ПТП. Ако знаех какво ще стане... По-добре да беше станало ПТП и по-добре да бях загинал.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.