Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът върна обвинителния акт за костинбродските бюлетини

| обновено на 21.01.14 в 15:27
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд обяви мотивите, с които е върнал на прокуратурата делото за т.нар. "констинбродски бюлетини". Не е ясно какво точно престъпление е извършил единственият подсъдим -  бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков

Прокуратурата вкара делото в съда с необичайно бързо за стандарта й темпо. Редуцирането на виновните за скандала, взривил в деня за размисъл преди предсрочните парламентарни избори, единствено до Желязков, провокира много въпроси заради подозрението, че с близо 400-те хиляди готови за експедиция бюлетини е трябвало да бъде подменен вотът.

След пресконференция с елемент на риалити шоу и предложение за промени в изборното законодателство, държавното обвинение записа в обвинителния  си акт, че "Росен Желязков не е изпълнил служебните си задължения като не е осъществил контрол върху дейността на служителите от администрацията към МС по отношение на изпълнението на договора с костинбродската печатница "Мултипринт". Това е станало повод за създаване на обществени нагласи,  довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес."

Според съдия Анна Захариева, която е върнала обвинителния акт за поправка още на 16-и януари, прокуратурата не е описала в какво се изразява неизпълнението на служебните задължения от страна на Желязков, не е ясна целта, която той е преследвал, нито пък каква е била неговата облага от надтиражните бюлетини.

Очакването е до края на работния ден от прокуратурата да обявят ще протестират ли разпореждането на СГС пред Софийския апелативен със, или ще конкретизират обвинителния акт.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.