Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църковният клир и много вярващи почетоха именния ден на патриарх Неофит

Снимка: БГНЕС
На празничното богослужение днес в столичния митрополитски катедрален храм "Св. Неделя" присъстваха митрополити, епископи, свещеници и църковни служители, както и много миряни, дошли да поднесат цветя на Негово светейшество патриарх Неофит.  Днес Българската православна църква почита паметта на Св. мъченик Неофит, който е небесен закрилник на патриарх Неофит, както и на Св. Максим Изповедник, който беше преди  това небесен покровител на починалия в края на 2012-а г. патриарх Максим. 

В словото си, от името на Светия синод, Сливенския митрополит Йоаникий подчерта сложното време, в което патриарх Неофит е поел духовните дела на Българската православна църква и допълни:  От самото Ви встъпване в патриаршеско служение, Вашето преосвещителстване беше белязано от протести, народни недоволства, противопоставяне, безизходица, тежки изпитания. От Вас като първоерарх на БПЦ се очакваше да посочите верния път, да вдъхвате надеждата у хората, да припомняте изконните човешки ценности и да посочите на загубените смисъл и чест на нашите усилия за живот.

От своя страна патриарх Неофит припомни и делото на своя предшественик патриарх Максим и каза: Свети апостол Павел ни съветва: помнете вашите наставници, които са ни проповядвали словото Божие и като имате пред себе си свършека на техния живот, подражавайте на вярата им.

Премиерът Пламен Орешарски също изпрати поздравителен адрес по случай имения ден на патриарх Неофит.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.