Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъдиха на първо четене Изборния кодекс

Снимка: БТА

Депутатите обсъдиха на първо четене новите изборни правила. Коалиция за България предлага изцяло нов Изборен кодекс, а от ГЕРБ са внесли промени в действащия документ. Гласуването беше отложено за утре, въпреки че в залата имаше необходимия кворум, но с преобладаващо присъствие на опозицията.

Мая Манолова каза, че новият Изборен кодекс е структуриран по напълно нов начин и че за първи път един закон ще е валиден за абсолютно всички избори, включително и за Велико народно събрание:

За първи път се предвижда преференциално гласуване на избори за народни представители, като предлаганият проект на преференцията е достатъчно нисък, за да осигури реално разместване на кандидатите в листите и достатъчна мотивация на хората за участие. Предлага се въвеждане на машинно гласуване. Целта е ограничаване на контролирането на вота и злоупотребата с хартиени бюлетини.

95 процента от новия кодекс са правила, които действат и в сегашния документ, заявиха от оозицията. Според Цецка Цачева, не е необходимо да се приема нов закон:

За смесена избирателна система, със силно застъпен мажоритарен елемент, защото преценихме, че ако отговорим на желанието на българските граждани 120 да бъдат мажоритарните райони е необходимо повече време, промяна  в немалко други законодателни актове, административна реформа.

От ГЕРБ предлагат изборната бариера за влизане в парламента да бъде намалена от 4 на 3 процента.

Мустафа Карадайъ засегна темата за предизборна агитация на майчин език и за принципа на уседналост.

Това е тест за нашето ниво на демократичност. Онези, които бяха изгонени от държавата те не са  гости на нашата родина. Те са граждани на Република България.

Павел Шопов каза, че с новия изборен кодекс слага край на 'фидософщината".

Досегашният Изборен кодекс стана символ на порочност. База за фалшифицирани, манипулирани и купени избори. На "фидософщината" трябва да се сложи край и този край се слага с новия изборен кодекс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.