Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вигенин: Отношенията между България и Сърбия са отлични

Иван Мъркич и Кристиан Вигенин
Снимка: БГНЕС

Отношенията между България и Сърбия в момента са на най-високо равнище, обяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин след разговорите със сръбския му колега Иван Мъркич. Вигенин поясни, че се подготвя договор за сътрудничество и добросъседство между двете страни. България е готова да оказва необходимата техническа и експертна подкрепа в процеса на преговорите на Белград за членство в Европейския съюз, подчерта външният ни министър: 

Ние с господин Мъркич се договорихме да изработим нов меморандум за сътрудничество между двете страни в процеса на европейска интеграция.

Сръбският външен министър благодари на България за подкрепата за евроинтеграцията на Сърбия и добави: 

Ние сме решени твърдо в кратко време Сърбия да стане пълноправен член на ЕС и в този процес желаем да имаме много близко сътрудничество. Договорихме се с министър Кристиан Вигенин за изработването на Меморандума за сътрудничество в сферата на европейската интеграция. 

Вигенин и Мъркич разговаряха за възможността скоро да се осъществи съвместно заседание на двете правителства, на което да бъдат подписани редица споразумения.

България и Сърбия ще си сътрудничат и по реализацията на проекта "Южен поток", както и да бъде изградена магистралата София - Ниш.

На 25-и януари в коментарното предаване за външна политика "Събота 150" по програма "Хоризонт" на БНР ще чуете специалното интервю на Николай Кръстев със сръбския външен министър Иван Мъркич. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.