Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит и Кристалина Георгиева призоваха за религиозна и етническа толерантност

Снимка: БГНЕС

Патриарх Неофит и българският еврокомисар Кристалина Георгиева изтъкнаха значението на опазването на религиозната и етническата толерантност по време на среща в Софийската митрополия.

Еврокомисар Георгиева сподели впечатления от своята работа и изрази тревогата си от ужасните страдания, предизвикани от религиозна нетърпимост, с които се среща по време на служебните й ангажименти в Африка, Близкия Изток и Азия. Тя подчерта и тревогата си от повсеместната загуба на търпимост между хора от различни етноси и религиозни общности, които от векове са съжителствали в мир и взаимно разбирателство, а днес са в постоянни конфликти и вражда.

В хода на разговора беше отбелязана ролята на Българската православна църква в отстояването на непреходните духовни ценности у българския народ и запазването на социалния мир в страната ни.

Двамата събеседници стигнаха до единомислие, че в тези неспокойни времена на природни и социални катаклизми хората по света все повече се нуждаят от упование и стабилни основи в своя живот; че отговорът на човешкото страдание трябва да е взаимопомощта и съпричастността във време на изпитания и че това, което ни прави хора и е извор на нашата човещина, е вярата.

Кристалина Георгиева запозна Патриарх Неофит с предизвикателствата, с които се сблъскват българите в столицата на Европейския съюз и отправи молба към него да изпрати в Брюксел представител за традиционните тържества, които тя и нейният екип организират в Европейската комисия по случай Националния празник на България 3-ти март. В отговор Негово светейшество предложи западно и средноевропейският митрополит Антоний да представлява Светия синод на Българската православна църква на тържествата по повод Националния празник.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.