Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Съединените щати канят Русия в "Женева-2, 5", пише в заглавие руският Комерсант. Вестникът пише, че Вашингтон е предложил на Москва нова формула за уреждане на кризата в Сирия. Според дипломати по време на срещата между Сергей Лавров и Джон Кери миналата седмица в Мюнхен американците са предложили преговори, в които да участват Саудитска Арабия, Турция и Иран. Източниците твърдят, че Русия е одобрила идеята като цяло. Още миналата година Москва сама предложи на Вашингтон да бъде задействан регионален преговорен формат, който да допълни предговорите между страните в Сирия, посочва вестникът.

"Недетска история" е заглавието на материал в Независимая Газета по повод вчерашната стрелба в московско училище. Според вестника случилото се е логично продължение на цяла серия нападения срещу учители в Русия, които през последните години са възмущавали хората. Дълго време смятахме, че ще избегнем участта на развитите страни, където редовно се случват подобни атаки. Свързвахме руското благополучие в тази сфера с факта, че у нас оръжия с къси цеви не се продават свободно. Чудото не стана, посочва изданието. Трудно е за вярване, че това се случи в Москва, а не някъде в Америка, отбелязва Комсомоская правда. Системата за сигурност в руските училища не може да предотврати подобни инциденти, смята Комерсант.

Президентът на Афганистан Хамид Карзай е провел тайни разговори с талибаните без участието на Съединените щати и западните съюзници, съобщава Ню Йорк таймс. Секретните контакти обясняват действията на Карзай, които сякаш бяха предприемани, за да предизвикат враждебността на Вашингтон. През последните седмици афганистанският президент отказваше да подпише дълготрайно споразумение по сигурността с американската страна. Вместо това той настояваше да освободи талибански екстремисти от затвора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.