Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести и сблъсъци в Босна и Херцеговина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протестите на работниците в Тузла, третия по големина град в Босна и Херцеговина, започнаха вчера. Както личи, демонстрациите и днес ще продължат в редица градове на страната.

Близо 1000 недоволни работници от бивши промишлени гиганти в Босна и Херцеговина, подкрепени от граждани, блокираха съда и прокуратурата в града. При опит на демонстрантите да проникнат в сградата на регионалното кантонално правителство се стигна до сблъсък с полицията, при което бяха ранени около 120 демонстранти, приблизително същият брой полицаи и един журналист. Задържани бяха 27 души за нарушение на обществения ред в Тузла.

Четири бивши държавни компании, сред които завод за мебели и фабрика за перилни препарати, осигуряващи прехраната на по-голямата част от населението на Тузла, изкараха хората на улицата. Според местни икономически наблюдатели заводите бяха продадени на частни купувачи, които поеха задължение да инвестират в тях и да ги направят печеливши. Те обаче разпродадоха активите на предприятията, престанаха да плащат на работниците и започнаха процедури по несъстоятелност. 

В последните години Босна и Херцеговина се намира в много сложна икономическа ситуация. Тя определя непрекъснатите протести в бившата югославска република заради задълбочаващата се криза на местно равнище.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.