Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Босненските власти разследват причините за антиправителствените протести в петък

Автор:
Босна протест
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Босненските власти разследват причините за антиправителствените протести с прояви на насилие, при които в петък бяха ранени 220 души.

Прокуратурата в Тузла също започна разследване за причините за пожара, който изпепели сградата на регионалното правителство. Разследвания се водят също в  Сараево, Мостар и Зеница, където стотици протестиращи щурмуваха правителствени сгради  като подпалиха някои от тях. 

Протестите, предимно в отговор на  общественото недоволство от корупцията в правителството и  бедността, доведоха до десетки арести. Докато протестът в Тузла приключи, когато местното правителство се съгласи да подаде оставка и да разгледа списъка с исканията на демонстрантите, включително призивите за временно правителство от некомпрометирани експерти, насилие избухна в Сараево и други градове. Сградата на босненското президентство и националният архив бяха подпалени. Сгради и коли бяха подпалени и в други градове. Атаките, извършени от млади, маскирани мъже, бяха осъдени от  профсъюзни лидери, които оглавиха първия протест. 

Министърът на сигурността на Босна Фахрудин Радончич  отхвърли спекулациите, че в ход е опит за преврат. Това не е преврат, това е изблик срещу некомпетентните власти и срещу корупцията, е заявил министърът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.