Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

За по-силен чай сипете повече листенца, а запарката трябва да продължи не 3, а 7 минути

Снимка: БГНЕС

За последното десетилетие климатът в провинция Юнан - основният чаен регион на Китай, се е променил значително - средната температура на въздуха се е повишила, увеличила се е и продължителността на дъждовния сезон. Всичко това се е отразило на качеството на чая, тъй като той се намира в пряка зависимост от температурата и влажността на въздуха, минералния състав на почвата и времето, в което се събира.

Местните производители отчитат промени във вкуса на много сортове зелен чай.

За да се установи обаче дали полезните му свойства са се променили, са нужни продължителни изследвания. За целта американският фонд National Science Foundation е 931 000 долара. В продължение на няколко години химици и биолози ще сравняват състава на новите със старите реколти, за да разберат в каква посока се променят полезните свойства.

Като разбрах това, като ваш верен градски гид отидох до едно местенце, което бих определила като Царството на чайовете в сърцето на София и опитах от екзотичните видове японска сенча, кашмир, слънцето на изтока. Чаят притежава редица лечебни свойства: той разхлажда, унищожава отровите, повишава тонуса, стимулира мозъка, премахва тлъстините и пречиства организма от натрупани излишни вещества. Към това някои добавят и различните видове местна специфика в навиците да се пие чай. Така от хилядолетия насам хората обичат чая, харесват известните сортове, гледат на това растение като на скъп дар с най-ценни качества.

Тайната на добрия чай се крие в един малък трик, който се прилага преди самото запарване. Листата се заливат с малко гореща вода (извадена от котлона миг преди да заври). Така се измиват всички примеси и листата се подготвят за истинската обработка. Поставят се в затопления чайник и на една лъжичка листа се изсипва около 200-300 мл вода, извадена от котлона миг преди да заври. Сложете капака на чайника и изчакайте да се запари за около 2 до 3 минути, но не повече. Ако задържите за по-дълго време във водата ще се отделят танини, които ще развалят оригиналния вкус и ще го направят горчив.

След тази информация чуйте и съветите на консултанта по чайове Силвия Филипова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Евгени Серафимов

Как един учител на годината променя града

Продължаваме кюстендилските си срещи с Евгени Серафимов, автор на концепцията за нетрадиционната коледна елха, предизвикала оживени дискусии в града: "Кюстендилци са много ревниви към града си, разбират от красивото. Елхата бе композиционен център, площадът като че ли порастна. Получи се европейски площад. Самоцелното оригиналничене не е моят път...

публикувано на 05.01.25 в 12:06

Красота, комфорт и радост от живота

Тромпетистът Михаил Йосифов за връзката си с Осоговската планина: "Музикалната ми пиеса "Отново в джаза" е като ефект на пеперудата. Мишо написа музиката на спектакъла, това е за мен проекта на годината. В един разговор за джаз музиката на бенда ме помете като вълна. Представих си какво ще е за публиката, ако успея да го прехвърля на театрална сцена...

публикувано на 05.01.25 в 11:22
Кюстендил

Кюстендил: ски, слънце, медицински туризъм

Първото неделно "Радиокафе" за годината гостува на Кюстендил, а пръв в него гостува самият кмет, г-н Огнян Атанасов: "Смело се заявихме като културната столица на Западна България. Културата е основен двигател в един град да има добър живот. Работим и за местното население, и за туристическия интерес. Съхраняваме и представяме традицията, но сме с..

публикувано на 05.01.25 в 10:39
професор Панка Пелишек

Историята оживява - професор Панка Пелишек и нейната пианистична школа

Изключителна клавирна педагожка - личност, родена да дарява знание. Виртуозна пианистка, която впечатлява с талант, техника и отношение. Прави го със замах, както в родината си, така и из цяла Европа.  Тя се казва професор Панка Пелишек. С разказ за нейния 90-годишен път откриваме поредицата “Историята оживява” за Новата 2025-а година: Слушаме..

публикувано на 04.01.25 в 16:00
пивоварна Братя Прошек

Софийски разкази - Братя Прошек

Имало ли е примитивни пивоварници в София преди фабриката на братя Прошек? По колко бурета дневно се е пило в София? Кои поети и писатели са били сред посетителите на "Дълбок зимник" и какво е свързвало кръчмата с пивоварната? Освен отговори на тези основни въпроси, напомняме и другите дела на двамата братя и кой от тях е бил личен приятел на Левски -..

публикувано на 04.01.25 в 15:00
Фестивал „Сурва“

Маскарадността е жива традиция

Фестивалът „Сурва“ гостува в Борисовата градина на 5 януари. Подробностите от  заместник-кмета на община Перник Стефан Кръстев и Борис Радев: "Очакваме да доставим голяма радост с шест от най-награждаваните групи на "Сурва Перник". Те са от област Перник, три са от община "Перник", като две от групите са носители на най-голямата награда "Златната..

публикувано на 04.01.25 в 11:42

Необходимият художник

СВОБОДНА ЗОНА - Гледна точка , изложба,организирана с благодарност към проф. Иван Кирков. Представя ни я Валентин Щинков: "За 4-5 поредна година организираме това събитие за човека-явление в българската действителност. Няма нещо в сферата на изкуствата, с която да не се е занимавал. Филип Зидаров го нарича "необходимият художник" - дава сили на..

публикувано на 04.01.25 в 11:04