Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън призова Янукович да спре насилието и да възобнови преговорите с опозицията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради повторната ескалация на конфликта в Киев вчера германският канцлер Ангела Меркел направи няколко напразни опита да се свърже с Янукович, за да спре насилието. Литовският външен министър Линас Линкевичус поиска Европейският съюз да наложи санкции срещу отговорните за сблъсъците.

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън призова украинския президент да изтегли правителствените сили от Майдана и да възобнови преговорите с опозицията. Той осъди каквото и да е насилие но подчерта, че правителството е виновно за ескалацията на напрежението. Говорителят на Белия дом Джей Карни също направи изявление.

Ужасени сме от насилието, което се извършваше в центъра на Киев и информациите за масово присъствие на силите за борба с безредиците в района на Майдана. Осъждаме уличното насилие и прекомерната употреба на сила от която и да е от страните.

Държавният департамент предупреди американците да не пътуват за Украйна, а държавният секретар Джон Кери призова протестиращи и правителство да деескалират напрежението чрез диалог.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.