Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Сетовният печат коментира постигнатото примирие между украинските власти и опозицията.

След два дни на жестоко насилие, украинският президент Виктор Янукович обяви, че е сключил примирие с лидерите на опозицията, пише френският в. "Монд". Янукович каза, че ще започнат преговори, за да се избегнат нови кръвопролития и "да се стабилизира обстановката в интерес на обществения мир".

Натискът върху украинския президент Янукович да намери бързо и мирно решение на кървавите размирици в страната се увеличава, след като световните лидери посрещнаха предпазливо новината за примирие, отбелязва британският "Телеграф". Часове след обявяването на сделката с опозиционните лидери, Съединените щати усилиха натиска върху правителството, налагайки забрана за пътуване на 20 високопоставени държавни служители.
   
В Киев украинската революция изживява вероятно последните си дни, пише "Фигаро".
   
Властите в Украйна приеха мерки срещу вълненията в страната, обявявайки началото на антитерористична операция в цялата страна, за да държат оръжията далеч от ръцете на т.нар. от тях екстремистки групировки, пише вестник "Ню Йорк таймс".

Янукович смени началник-щаба и главнокомандващ въоръжените сили на Украйна Володимир Замана с досегашния командващ на украинските военноморски сили Юрий Илин. Редица анализатори са на мнение, че отстраняването от поста на ген. Замана, който не бе привърженик на идеята да изкара танковете си на улицата, показва, че се готви засилване на ролята на военните в тази криза, посочва испанският вестник "Мундо".  

Украйна все повече се нуждае от международно посредничество, пише руският вестник "Комерсант" в коментарна публикация със заглавие "Площад на евроремонта".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.