Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С два часа беше отложено заседанието по делото "Октопод"

| обновено на 24.02.14 в 11:14
Снимка: БГНЕС

В 11 часа трябва да бъде възобновено отложеното заседание по така нареченото мегадело "Октопод". Тази сутрин стана ясно, че съдия-докладчикът Румяна Ченалова е била извикана да се яви по дисциплинарното си производство във Висшия съдебен съвет.

Изслушването на Ченалова във ВСС се провали, тъй като не се е явила призована по случая свидетелка. То е за старо разследване от 2004-та година за източване на македонска компания, по което се смята, че Ченалова е имала отношение и по повод на което през април миналата година ВСС образува дисциплинарно производство. Случаят напоследък беше припомнян през разговорите между Делян Пеевски и Цветан Цветанов, в които Пеевски твърди, че Цветанов натискал главния прокурор Сотир Цацаров да не позволява Ченалова да бъде отстранена от мегаделото „Октопод“, тъй като имал договорка с нея за осъдителна присъда. Самият Цветанов отрече този разговор. Днес подобен разговор да се е случвал и да е свързан с нея отрече и Румяна Ченалова, която отказа да коментира по какъв повод нейното име е било споменато по случая.

Този разговор обаче се очаква да даде основание на защитата на Алексей Петров и останалите подсъдими да поискат отвод на Румяна Ченалова заради предубеденост, още повече че те припомниха, че преди време, докато беше вътрешен министър, Цветанов беше казал, че адекватната присъда за Алексей Петров е 12 години.

Самата Ченалова каза, че ако се стигне до искане на отвод, тя ще обсъди това със състава, който включва и съдебни заседатели, и още един младши съдия, след което ще излезе със становище.

Ако се стигне до отвод, това означава, че мегапроцесът трябва да започне отначало, тъй като първоначално той стартира с резервен съдия-докладчик, но от известно време съдия Милена Панева не влиза по това дело, така че ще се наложи всичко случило се дотук през повече от две години да бъде повторено.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.