Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Активисти на опозицията в Москва бяха осъдени за размириците през 2012-а

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Москва активисти на опозицията бяха осъдени за размириците по време на протестната акция през 2012-а година срещу завръщането на Владимир Путин в Кремъл. Пред залата на съда бяха извършени масови арести.

При изключителни мерки за сигурност Замоскворецкият районен съд постанови присъди от две и половина до четири години затвор в колония с общ режим за обвиняемите осем души по делото за безредиците на 6-и май 2012-а година. Една от присъдите е условна.

Още в петък опозиционерите бяха признати за виновни по обвинение, че са предизвикали масови безредици и са нападнали полицаи по време на масовата протестна акция на пл. "Болотная" ден преди Владимир Путин да се завърне в Кремъл.

Присъдите са по-малки, отколкото беше искането на прокуратурата. Тя настояваше за затвор от 5 до 6 години.

Адвокатите на подсъдимите вече заявиха, че ще обжалват решението на съда, тъй като смятат, че за сблъсъците през 2012-а година вина имат правоохранителните органи.

Въпреки предупрежденията на полицията пред сградата на съда се събраха няколко стотин души, за да подкрепят обвиняемите - те скандираха "Без Майдан няма да има свобода" и "Освободете политическите затворници". Полицията арестува най-малко 150 души. Сред тях е и известният опозиционер Алексей Навални.

Според международната правозащитна организация Amnesty International делото срещу активистите от "Болотная" е показен процес, чиято цел е да сплаши хората, недоволни от сегашната власт. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.