Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арести на акцията в Москва "Против присъединяването на Крим към Русия"

| обновено на 15.03.14 в 17:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията арестува няколко от участници в днешната акция в Москва "Против присъединяването на Крим към Русия". Тя, по данни на руското министерство на вътрешните работи, е събрала около 3000 хиляди души. В същото време в митинга, който преминава в Москва под наслова "В подкрепа на Крим и против фашизма", участват над 15 хиляди души.

Антивоенното шествие премина по улиците на Москва, от Пушкинския площад до проспект "Сахаров", където се провежда голям митинг. Според полицията в него участват между 3000 и 4000 души, а според организаторите поне десет пъти повече. Основният лозунг, с който маршът измина няколко километра, гласи "За Русия и Украйна без Путин". От трибуната звучат думи в подкрепа на украинския народ и неговия стремеж да живее в свободна, демократична и независима държава. Много от ораторите са били наскоро в Киев и разказват за преживяното по време на драматичните събития от последните седмици. На площада се веят руски и украински знамена, а хората ческо скандират "Не на войната".

Референдумът в Крим няма как да е легитимен, както твърдят руските власти, защото се провежда под дулата на пистолетите, заяви пред събралите се на митинга Мария Альохина от пънк групата "Пуси райът". 

Днешното събитие е историческо, каза от трибуната Надежда Толоконникова от женската пънк група "Пуси райът".

Ние се борим за мир, но и за свобода. Хората, които виждам тук, са другата Русия, онази Русия, в която искам да живея, каза Толоконникова.

Митингът завърши с приемането на декларация, в която се настоява президентът Владимир Путин незабавно да изтегли руските войски от територията на Крим, да прекрати намесата във вътрешните работи на Украйна и Русия да спазва международните споразумения, които гарантират териториална цялост на тази страна. Декларацията съдържа и призив към международната общност да направи всичко възможно и да предотврати евентуална война в сърцето на Европа.

Също днес в самият център на Москва край Червения площад се провежда митинг в подкрепа на политиката на Кремъл и за присъединяването на Крим към Русия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Жителите на Крим масово теглят спестяванията си от банките преди референдума

Крим се готви за утрешния референдум за присъединяването му към Русия, като премиерът Сергей Аскьонов призова за масово участие в гласуването. На полуострова обаче започна масово теглене на пари от банките и проруските власти се опитват да успокоят..

обновено на 15.03.14 в 16:04