Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще вдигне блокадата на украинските бази в Крим до 21-ви март

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военните министри на Украйна и Русия са се договорили за примирие в Крим до 21-ви март, съобщи и.д. министърът на отбраната на Украйна Игор Тенюх.

Русия ще вдигне блокадите на украинските бази в Крим до 21-ви март. Няма да бъдат предприемани мерки срещу военните ни установки в Крим до тази дата. Затова и военните ни обекти ще продължат да попълват резервите си, съобщи Тенюх след среща на кабинета в Киев. 

Пред агенция Интерфакс Тенюх заяви, че Украйна няма намерение да изтегля войските си от Крим въпреки бързото увеличаване на броя на руските военни в региона, които вече са около 22 000. По думите му съгласно договореностите за базирането на руския Черноморски флот в Крим Москва е определила таван от 12 500 за броя на своите военнослужещи в региона за 2014-а г. За съжаление, за много кратък период от време тези 12 500 нараснаха на 22 000. Това е грубо нарушение на двустранните договорености и е доказателство, че Русия незаконно довежда своите войски на територията на Крим, каза той.

В същото време временният премиер на Украйна Арсений Яценюк заяви, че ще открие и изправи пред правосъдието всички, агитиращи към сепаратизъм на Кримския полуостров. Нека няма съмнение, Украйна ще намери всички подстрекатели към сепаратизъм и разделение, действащи под прикритието на руските военни и опитващи се да унищожат украинската независимост, подчерта Яценюк на по време на министерската среща.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.