Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: В България няма предпоставки за референдум като този в Крим

Лютви Местан
Снимка: БГНЕС

В България няма никакви предпоставки за референдуми като този в Крим, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан:

Няма дори наченки на такива настроения в България. Тук съм абсолютно категоричен. И бих призовал и лидерите на политически сили, парламентарни и извънпарламентарни, в това число и президента, да не се разгръщат хипотези какво би станало в България, защото предпоставки в България за подобни референдуми няма.

Местан настоя за обща държавна позиция за кризата в Украйна. Той препоръча парламентът да се въздържа от обсъждане на декларация до заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник:

Призовах парламентарните групи да се въздържат от ангажирането на пленарна зала с партийни декларации да станат позиция на българския парламент. Ако ще има декларация на Народното събрание, добре е тя да се радва минимум на широко политическо съгласие. Още по-добре би било обаче, ако парламент, правителство, президент успеем да постигнем обща държавна позиция. Ние трябва да застъпим два принципа - единство и неделимост на украинската държава и наред с това да настояваме тази държава - Украйна да спазва безусловно правата и свободите на всички свои граждани, да намери балансите между етнорелигиозните различия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.