Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обмисля помощ за Украйна, няма да изпращат военни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама коментира в телевизионно интервю, че САЩ няма да се намесва с военни средства в Украйна. Той заяви, че никой не иска да започне война в Русия, защото подобна стъпка няма да е в ничий интерес.

Президентът Обама изключи възможността за изпращане на американски военни в спора между Запада и Русия по върпоса за Украйна. В интервю за две регионални телевизионни станции той увери, че САЩ заедно със своите съюзници ще продължат да оказват натиск върху Русия с надежда за дипломатическо решение на кризата. Пред NBC 7 в Сан Диего Обама каза: Няма да поемаме военен поход в Украйна. Това, което ще направим, е да мобилизараме всичките си дипломатически ресурси, за да сме сигурни, че имаме силна международна коалиция, която изпраща ясно послание, а именно - Украйна трябва да реши своята собствена съдба. Русия в момента нарушава международното право и суверенитета на друга държава.

В отделно интервю за KSKD в Сейнт Луис Барак Обама обяви, че скоро с САЩ заедно с европейските си партньори ще обявят последващи мерки срещу Русия и в същото време призова Конгреса да помогне на хората в Украйна.

Едно от най-важните неща, които можем да направим в момента, е Конгресът да приеме нормативен акт, който сега се прокарва в Сената на Камарата на представителите. Тази законодателна мярка ще ни даде възможност да изпратим крайно необходима помощ на Украйна, в един момент, в който там са изправени и пред политическа, и пред икономическа криза
, заяви Обама.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.