Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Германия ще наложат санкции на Русия, ако попречи на провеждането на изборите в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел предупредиха, че ще наложат на Русия допълнителни санкции ако попречи на нормалното провеждане на изборите в Украйна на 25 май. Двамата се срещнаха в Белия Дом, докато в същото време украинската армия провеждаше операция срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Американският президент Барак Обама заяви, че следи внимателно развитието в Украйна с дълбоко обезпокоение. Именно темата за Украйна доминира срещата му с германския канцлер Ангела Меркел. След разговорите между лидерите стана ясно, че нито Европа, нито Съединените щати са склонни да налагат допълнителни санкции на Русия, но Обама заяви, че те нямат никакъв избор ако Русия продължава да дестабилизира Украйна, докато страната се подготвя за изборите на 25-ти май. От Розовата градина в Белия дом те обориха всякакви твърдения, че има разминавания между подхода на американските и европейските ръководители и вместо това налице е забележително единство.

Както двамата с Ангела повтаряме, искаме да станем свидетели на дипломатическо решение на ситуацията, но в същото време сме дали ясно да се разбере, че ако руските ръководители не променят курса, ще се сблъскат с увеличаваща се цена и нарастваща изолация, каза Барак Обама.

Друга тема на визитата на Меркел беше свързана с обтегнатите отношения между САЩ и Германия, след като се появиха информации за подслушване телефона на германският лидер. Ангела Меркел заяви, че двамата все още имат разминавания по въпроса за следенето, но официални лица настояха, че това няма да окаже влияние на сътрудничеството им по въпросите за Украйна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.