Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолянско сдружение издигна параклис "Свeти Георги" над село Дряново

Смолянското сдружение „Родопски хайдути“ издигна параклис „Св. Георги“ над село Дряново, край Лъки. В продължение на една година доброволците са събирали пари и строителни материали. Майстори даряват труда си за православния храм.

Над 150 човека се изкачиха на върха  за освещаването на новопостроения параклис. Той се простира на площ около 60 квадратни метра. Мястото за построяването на  християнската обител не е избрано случайно. Преди векове в местността "Гергевица" на около два километра от селото се издигала малка църква, около която местните празнували Гергьовден. За християнското минало на този край говори кръстът, издълбан в скала до самия параклис. Местните хора разказват истории за насилственото помохамеданчване като най-непокорните са хвърляни от урвата до храма, разказва председателят на сдружението Манол Ружинов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.