Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия е в очакване на нова приливна вълна по река Сава

| обновено на 20.05.14 в 18:15
Снимка: МВР на Сърбия

Сърбия е в очакване на нова приливна вълна по река Сава. През изминалата нощ хиляди хора бяха евакуирани от наводнените райони.

Река Сава на три места скъса дигите и вече има реална опасност от нови наводнения.

До момента жертвите от наводненията в Сърбия са 20, като 13 от тях са от Обреновац. Десетки хиляди семейства вече няколко дни са без електричество.

В Босна и Херцеговина днес е ден на траур за загиналите в наводненията. Досега там са евакуирани над 900 хиляди души.

Белград е готов за прииждащите вълни на Дунав и Сава, съобщи кметът на града Синиша Мали, цитиран от агенция Танюг.

Около 200 общински служители и 500 доброволци са изградили насип с дължина 650 метра и височина 1,2 метра по течението на Дунав в Земун. Според кмета насипът ще защити града и от най-високото потенциално ниво на реката.

Сръбският Институт по хидрология обяви, че през следващите дни нивото на река Дунав ще се повиши, но водата ще остане в границите на защитните диги.

Цял хълм се свлича към сръбския град Мали Зворник, на границата с босненската Република Сръбска, и заплашва да се стовари в коритото на река Дрина, което може да предизвика нови наводнения. Кметът на града Драган Богичевич съобщи, че според общи оценки около 4 милиона кубически метра земна маса се движи към коритото на реката. Свлачището вече е разделило града на две половини и движението по автомагистралата е спряно. Екип от специалисти от Института по транспорт е в Мали Зворник, за да проучи на място рисковете от свлачищата в региона.

Първият камион с хуманитарна помощ, която се събира в посолството в Сърбия у нас за пострадалите от наводненията в западната ни съседка, потегли днес на път за Ниш. Хората продължават да идват в посолството на Сърбия и след края на работния ден, където дежурните дипломати и техническите лица оказват помощ при разтоварването на помощите от нашите сънародници. В посолството са изпълнени с минерална вода, дрехи, консерви и средства от първа необходимост. Не са малко и тези, които носят пари. Утре  няколко камиона ще отпътуват към Ниш, от където ще бъдат разпределени в пострадалите райони от Централна Сърбия.

Българският Червен кръст откри и специална банкова сметка:

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК АД

BG64UNCR76301078660913

UNCRBGSF

(За пострадалите от наводненията в Сърбия и Босна и Херцеговина).




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.