Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Лимецът е суперкултура за здраве и тонус

От лимец се прави здравословен хляб, но тази култура може да замести и ориза, да се приготви дори напитка
Въпросът доколко е истинска храната, която консумираме всеки ден и с която храним децата си, вече не е толкова нов. Не е толкова далечно назад и времето, когато на малкото хора, осмелили се да говорят на висок глас за вредите, които нанасят на човека и природата новите технологии в селското стопанство и хранителната индустрия, се гледаше като на сектанти и маргинали. Сега вече този тип хора не са никак малко и в последните години броят им нараства.

Тия Вълчева е от тях.
Тя живее в София, но преди 2 години открива благотворното влияние на лимеца. Общо взето сред търсещите здравословни форми на храна лимецът е хит. Нека кажем, че той е една от най-рано култивираните форми пшеница. Смята се, че за пръв път лимецът е култивиран около 7500 г. пр. Хр. в периода на т. нар. Догрънчарски неолит.

Изследваните ДНК - отпечатъци водят към предположението, че лимецът първоначално е култивиран близо до Карадаг - област в югоизточна Турция, където са намерени голям брой земеделски поселища от споменатата епоха. В по-късни времена - през Бронзовата епоха, отглеждането му постепенно е намаляло за сметка на други култури, за да сведе до днешното му състояние на реликт - полузабравено растение, почти без стопанско значение, отглеждано като регионален вид в Мароко, Турция, страните от бивша Югославия и някои планински райони на Франция.

Интересното е, че лимецът е издръжливо растение. Той е почти див вид, който може да оцелява и да се развива дори върху много бедни почви, където отглеждането на съвременна пшеница е немислимо.

Геномът му е останал непроменен за векове.

Известно е, че съвременните пшеници се отглеждат лесно и дават големи добиви в резултат на провеждана с години селекция на сортовете. За съжаление този процес е свързан и със загуба на част от полезните качества на храната. Ето защо лимецът е толкова ценен - хранителните качества на неговите зърна са останали непроменени от векове! Освен за заместител на модерните пшеници във всекидневното хранене, лимецът е незаменим за хората, болни от целиакия. Целиакията е състояние, при което не се усвоява специфичен протеин (глутен), съдържащ се в житните култури, така че вместо да има хранителна стойност, последният се превръща в източник на интоксикация за организма. Протеинът, влизащ в състава на зърното на лимеца - глиадин, се оказва нетоксичен за страдащите от целиакия хора. На тях лимецът дава надежда за вкусна храна и нормален, здравословен живот.

За първа поредна година в края на месеца ще се проведе и Празник на лимеца. Събитието е на 30 и 31 май в екоселищетокрай град Троян. На празника ще бъдат изнесени беседи за лимеца и здравословното хранене, а производители на здравословни храни ще сътворят богата кулинарна изложба-базар. 

Защо лимецът е сред днешните суперхрани, къде се произвежда и защо не се третира с химически препарати? И как се прави питка от лимец – чуйте от Тия Вълчева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктория е първото инвитро бебе на Столичната община за 2025 г.

Още едно красиво момиченце се появи на бял свят, след като родителите му бяха финансирани по Програмата на Столичната община за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки. Виктория е с мерки 3,850 кг и 51 см и се роди в болница "Надежда" под грижите на д-р Тихомирова,..

публикувано на 12.02.25 в 10:33

Качеството на топлоснабдяването е един от основните проблеми, за които гражданите на София сигнализират

Институцията на омбудсмана изпрати писмо до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов и до изпълнителния директор на столичната топлофикация Петър Петров, в което настоява хилядите жители на София в жк. “Младост-1”, жк. “Студентски град“”, жк. “Дървеница”, кв. “Витоша” и кв. “Малинова долина” да получат компенсации..

публикувано на 12.02.25 в 09:13

Вече имаме опит в такива ситуации. Учениците излязоха в дистанционно обучение

Ние вече имаме опит, за да реагираме в такива ситуации, така че учениците излязоха в обучение от разстояние, в електронна среда. Обучаваха се онлайн в рамките на вчерашния ден. От днес топлоподаването в сградите на училището е възстановено, така че нашите ученици отново са на училище. Това заяви Таня Панчева - директор на 55. СУ "Петко Каравелов"..

публикувано на 12.02.25 в 08:51

Отбелязваме Световния ден за борба с епилепсията

През днешния ден отбелязваме Световния ден за борба с най-разпространеното хронично неврологично заболяване - епилепсията. Тази година инициативата се провежда под мотото: „Заедно за подкрепа и осведоменост“. Националният дворец на културата и сгради в още четири областни града у нас ще бъдат осветени в лилаво тази вечер – цветът на хората с..

публикувано на 12.02.25 в 08:33

В цялата страна ще бъде предимно слънчево

През днешния ден сутринта на места в равнините и котловините ще има намалена видимост. Минималните температури ще бъдат между минус 10° и минус 5°, в отделни котловини - до минус 14°, за София - около минус 10°, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. През деня над Източна България облачността ще се разкъса и намалее и в..

публикувано на 12.02.25 в 07:15

Форум, 11.02.25: Професионалното образование и ролята му на трудовия пазар

Коментатори във "Форум" тази седмица са зам.-председателят и член на Управителния съвет на Българската асоциация по информационни технологии доц. д-р Наталия Футекова и образователният иноватор Ангел Георгиев. Заедно с водещата Елена Пъневска, част от темите, които дискутираха бяха: - Проучване на Института за пазарна икономика - професионалното..

публикувано на 11.02.25 в 18:55

Глоба между 2000 и 5000 лева при установено нерегламентирано изгаряне на отпадъци в София

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

публикувано на 11.02.25 в 17:48