Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит ще води литургия в "Христос Спасител" в Москва

| обновено на 23.05.14 в 07:47
Снимка: БГНЕС

Българският патриарх Неофит и водена от него църковна делегация заминава на посещение при руския патриарх Кирил. В Москва Негово светейшество ще бъде специален гост за Деня на славянската писменост и култура и на именния ден на руския патриарх Кирил. Патриарх Неофит ще оглави заедно със своя домакин Празничната литургия на 24-ти май в храма "Христос Спасител" в Москва. 

Главата на Българската православна църква ще участва и в Светата литургия в Санкт Петербург на 29-и май за Възнесение Господне - празникът на старата руска столица.

Най-опитният митрополит в църковната ни делегация - Дометиан, каза:
При посещението в Санкт Петербург в Петропавловската крепост е гробът на Царя Освободител, където за пръв път предстоятел на Българска православна църква в лицето на Негово Светейшество Неофит и съпровождащата го делегация от български архиереи, придружавани от архиереи от Московската патриаршия, ще отслужат съвместна панихида за упокоение на Царя Освободител Александър Николаевич, когото Българската православна църква споменава при всяка литургия.
Патриарсите Неофит и Кирил се очаква да обсъдят въпросите, свързани с организирането на бъдещия Всеправославен събор през 2016-а година.           
Патриарх Неофит ще гласува на евроизборите в секцията в българското посолство в Москва, след което ще се срещне със сънародниците ни в българското подворие в руската столица. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.