Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес тръгва за Хърватия хуманитарна помощ за пострадалите от наводненията

| обновено на 27.05.14 в 11:24
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снощи в хърватската столица Загреб и в още два големи града на страната - Сплит и Рйека, бяха организирани мащабни хуманитарни концерти в помощ на пострадалите от наводненията в страната. Според медиите в Хърватия на концертите са били събрани 450 000 евро за пострадалите. Сред актьорите и музикалните изпълнители на концерта в Загреб бе и хърватският президент Иво Йосипович, които свиреше на своето пиано заедно с много популярни певци. Днес от хърватското посолство у нас заминава хуманитарна помощ, която граждани от страната ни дариха на пострадалите от природните бедствия в Хърватия.

Хърватия продължава да се бори с последиците от наводненията, в които тя и съседите й от Сърбия и Босна и Херцеговина се намират през последните две седмици. Загреб високо цени събраните помощи в посолството му у нас от българските граждани като много сериозен знак за приятелството и съпричастностността на България към пострадалите. Посланик Льерка Алайбег допълни, че всичко донесено от хората ще бъде от голяма полза за пострадалите:

Искам да благодаря на многото български граждани, които сами се появиха при нас в Хърватското посолство в София и донесоха хуманитарна помощ и изразиха по този начин своята съпричастност към пострадалите от наводненията в Хърватия. За нас това означава много. Хората донасят неща, свързани с най-важните потребности на пострадалите - санитарни материали, памперси, храна за деца, вода. Засега набирането на дрехи не е приоритет. Първият хуманитарен конвой с помощи от България ще замине днес, а после ще мислим за последващото транспортиране и на останалите помощи. Всичко, което бъде донесено, ще бъде от голяма полза, защото пострадалите ще живеят, както изглеждат нещата, още доста дълго време извън домовете си.

Хърватската посланичка Льерка Алайбег предупреди за рисковете пред региона ни от свлачищата в Босна и Херцеговина, където също има много сериозни наводнения, защото те могат да разместят мините от времето на войните в бивша Югославия. Тя високо оцени посещението на еврокомисаря по природните бедствия и катастрофите Кристалина Георгиева в засегнатите места в Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия и подчерта необходимостта от помощ от европейския механизъм за солидарност за пострадалите държави от Западните Балкани.

Сметка, по която може да се изпращат дарения и финансови помощи за пострадалите в Хърватия от наводненията:

BANKA:    Hrvatska narodna banka
Trg hrvatskih velikana 3
Zagreb 10000
Hrvatska
SWIFT CODE:    NBHRHR2XXXX
IBAN CODE:    HR12 1001 0051 8630 00160
KORISNIK:     Ministarstvo financija
Katančićeva 5
Zagreb 10000
Hrvatska
OPIS PLAĆANJA:
(Remittance Information)    65 7099-043-721 POMOĆ SLAVONIJI



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.