Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ възнамеряват да задържат 9 800 войници в Афганистан след приключването на бойната мисия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати възнамеряват да задържат 9 800 войници в Афганистан след официалното приключване на бойната мисия на американските войски в края на годината, обяви президентът Барак Обама. Планът е до 2016 година да бъдат изтеглени всички, с изключение на 1 000 бойци, които ще защитават посолството в Кабул и ще помагат за обучението на афганистанските войски.

В изявлението си Обама коментира, че мярката е ново начало за външната политика на САЩ:

В крайна сметка време е да загърнем страницата на повече от десетилетие, през което толкова голяма част от  нашата външна политика беше насочена към войните в Афганистан и Ирак.

По-рано по време на телеконференция с висши лица от администрацията на Белия дом стана ясно, че двугодишният план е обвързан с подписване на споразумение по сигурността между Америка и афганистанското правителство.  Лицата, пожелали анонимност, заявиха увереност, че кандидатите за президент в първите демократични избори на Афганистан ще подпишат споразумението, с което сегашният президент Хамид Карзай не беше съгласен.

Американски и британски войски започнаха офанзива в Афганистан на 7 октомври 2001 след терористичните атаки в САЩ от 11 септември. В началото на ноември 2001-а година броят на американските военни достигна до около 1 300, през 2010-а те бяха поне 100 000, след като администрацията на президента нареди изпращането на допълнителни сили за справяне с насилието.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.