Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СС на ООН се събира заради нападенията на екстремисти в Северен Ирак

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на заседание при закрити врата във връзка с нападенията на екстремисти в Северен Ирак. Съветът осъди остро ескалацията на насилието в Мосул.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова международната общност да се обедини и да застане зад Ирак, който е изправен пред заплахата от радикални ислямисти. 

Ирак за момента не се е обръщал към САЩ или други страни с молба за оказване на военна помощ, съобщи постоянният представител на Ирак в ООН Мохамед Али ал Хаким. Дипломатът обясни, че се очаква решението дали страната се нуждае от военно съдействие да бъде взето от премиера Нури ал Малики.

Очаква се Съединените щати да изпратят допълнителна помощ на Ирак с цел предотвратяване нападенията на бунтовници, които заплашват да превземат северната част на страната. Смята се, че крайната им цел е да създадат Ислямистки емират, който да се разпростира по иракско-сирийската граница.

Говорителят на Държавния департамент Джен Псаки посочи, че САЩ планират да предоставят помощ за борба с бунтовниците, но не поясни каква точно ще бъде помощта. До момента Америка е предоставила на страната танкове, военни самолети, амуниции и ракети и се счита, че от Багдад са поискали безпилотни самолети, които да бъдат използвани с разузнавателна цел.

В същото време Асошиейтед прес коментира, че за момента администрацията на президента Барак Обама не е склонна да застане напълно зад министър-председателя Нури ал Малики. Мнението се поддържа и от американски конгресмени, според които той не е способен да управлява държавата. Сенатор Боб Коркър от Републиканската партия, който е в Сенатската комисия по международни отношения, заявява, че Ал Малики не е добър министър-председател, тъй като не е успял да спечели на своя страна сунитското население и така те са се поддали на влияние на "Ал Кайда". Подобно настроение спрямо Ал Малики има и сред демократите.

Асошиейтед прес допълва, че без изгледи за нов премиер Вашингтон е принуден да работи с ръководено от шиити правителство, което целяло атакуване на сунитското населението и по този начин е предизвикало насилие между двете общности в Ирак.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.