Ефирни телефони: 02 963 56 50 и 02 963 56 80
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ не планират да изпращат сухопътни военни части в Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

САЩ не планират да изпращат сухопътни военни части в Ирак, за да помогнат за спирането на джихадистите, обяви говорител на Белия дом. Малко по-рано президентът Барак Обама заяви, че не изключва никакви варианти за действие в близкоизточната държава. Говорителят на Белия дом обясни, че Обама е имал предвид, че не изключва нанасянето на въздушни удари. Американски законодатели призоваха президента за бързи действия в Ирак.

Президентът Обама увери, че екипът му следи постоянно превземането на територии от есктремисти в Ирак и не отхвърли военна намеса: Ние имаме общ интерес в това да направим всичко възможно, за да не позволим на тези джихадисти да стъпят постоянно в Ирак или Сирия.

САЩ вече са предоставили военна помощ на страната, след като изтеглиха войските си оттам преди около три години. Сега очакванията в Ирак са Америка да окаже допълнитело съдействие под формата на безпилотни самолети и въздушни удари срещу бунтовниците.

Темата предизвика политически дебат във Вашингтон. Администрацията на Обама, която не е склонна да въвлича Съединените щати в още една война, освен ако не е засегната пряко сигурността на страната, среща призивите на републиканците за твърди и решителни действия в Ирак, преди да се стигне до превземане на Багдад.

Сенаторът Джон МакКейн, критикувайки президента и решението му да изтегли войските от Ирак през 2011-а, коментира, че случващото се в близкоизточната държава демонстрира колосален провал на американската политика по сигурност. Той каза още, че обстоятелствата в Ирак са най-сериозната заплаха за сигурността от Студента война досега. Подобно мнение застъпи и друг републикански член на Конгреса. Линдзи Граам заяви: Никога не съм бил по-притеснен от още един 11-и септември, колкото в момента. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Бъдете наши приятели във Facebook, следвайте ни и в Instagram. За да научавате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Още по темата

Съветът за сигурност на ООН осъди всички прояви на тероризъм в Ирак

Съветът за сигурност на ООН осъди всички прояви на тероризъм в Ирак и призова спешно да започне диалог между всички страни в конфликта, предаде Франс прес. 15-те страни членки на Съвета заседаваха в продължение на два часа, през които изслушаха представяне..

публикувано на 13.06.14 в 07:34